17.8 C
Utrecht
dinsdag, oktober 19, 2021

Limburg kleurt rood op Europese Covid-kaart

- Advertisement -


Het waarschuwingsniveau voor Limburg loopt op. De provincie kleurt rood op de wekelijkse kaart van coronavirusgevallen in Europa. Rood is het op één na hoogste niveau. De rest van het land blijft voorlopig op oranje staan.

De afgelopen weken verbeterde de positie van Nederland op de kaart doordat het aantal positieve testen week na week afnam. In september kleurde het hele land rood. Sinds vorige week kleurt het hele land oranje.

Het aantal positieve tests begon meer dan een week geleden te stijgen en neemt de laatste dagen toe. De verwachte stijging in het najaar lijkt ingezet te zijn, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Als die stijging doorzet, schakelen volgende week meer provincies over van oranje naar rood. De kans is het grootst in Utrecht, Zuid-Holland, Overijssel en Gelderland. Utrecht bleef deze week net onder de lijn tussen oranje en rood. Als er nog drie inwoners van de provincie positief waren getest, was ook Utrecht donderdag rood gekleurd. In Overijssel is het aantal positieve testen sinds de kaart van vorige week met bijna 38 procent gestegen en in Gelderland met zo’n 35 procent.

De gezondheidsdienst ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, publiceert de kaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve testen in de twee voorgaande kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn deze groen, oranje, rood en donkerrood. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen. Toen Nederland in juli donkerrood kleurde, voerden landen als Duitsland en Frankrijk strengere regels in voor Nederlanders die de grens wilden oversteken.

In andere landen blijft het beeld hetzelfde: in Spanje, Frankrijk en Italië verbetert de situatie en in Centraal-Europa neemt het aantal positieve tests toe. Heel Roemenië is nu donkerrood, het hoogst mogelijke niveau. Slovenië blijft op dat niveau en grote delen van Slowakije zijn nu ook donkerrood. Meer dan de helft van Hongarije is rood en Tsjechië gaat van overwegend groen naar volledig oranje. Duitsland blijft bijna geheel rood. Vlaanderen blijft oranje en Wallonië blijft rood. Finland en Luxemburg gaan in één week van helemaal oranje naar helemaal rood.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws