Lockdown dreigt van China naar Europa terwijl virusproeven turbulentie raken


Terwijl de landen van de Europese Unie nieuwe beperkingen opleggen in een poging om een ​​stijgende tweede golf van coronavirusinfecties te stoppen, kreeg de hoop op een vaccin een klap met de opschorting van twee klinische onderzoeken in de Verenigde Staten.

Het Covid-19-virus verspreidt zich wereldwijd nog steeds snel, met meer dan een miljoen doden en 37 miljoen infecties. Veel landen die de eerste uitbraak hebben onderdrukt, worden nu geconfronteerd met een tweede golf.

De hoop op een vaccin kreeg een tegenslag toen het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Eli Lilly zei dat het de fase 3-studie van zijn antilichaambehandeling had opgeschort vanwege een niet nader gespecificeerd incident, de tweede schorsing in minder dan 24 uur nadat Johnson & Johnson met een soortgelijk probleem tegenkwam.

Macron verwachtte moeilijk te worden

Verwacht wordt dat de Franse president Emmanuel Macron strengere beperkingen en snellere tests zal aankondigen in een prime-time tv-interview eind woensdag, waarbij sommige media speculeren dat Parijs en andere steden avondklok kunnen krijgen.

In Groot-Brittannië riep oppositieleider Keir Starmer van Labour op tot een “circuit break” van 2-3 weken om het besmettingspercentage te vertragen, en zei dat de regering de controle over de uitbraak had verloren door de strenge maatregelen die in september door wetenschappelijke experts waren voorgesteld, te negeren.

Nederland legde een “gedeeltelijke lockdown” op om een ​​van de ergste pieken in het coronavirus in de regio te beteugelen, waarbij alle bars, cafés en restaurants moesten worden gesloten en niet-medische gezichtsbedekkingen verplicht waren in alle binnenruimtes voor mensen ouder dan 13 jaar.

Het Russische dodental stijgt

Terwijl de rest van Europa worstelt om de ziekte te beheersen, meldt Rusland met 244 het hoogste aantal dagelijkse virusdoden ooit en een recordaantal nieuwe gevallen van bijna 14.000.

Italië legde strengere regels op om een ​​heropleving te beheersen, waaronder een einde aan feesten, amateurvoetbalwedstrijden en ‘s avonds snacken in bars.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki werd de nieuwste high-profile figuur die in quarantaine ging nadat hij in contact was gekomen met een besmette persoon.

En de Portugese voetbalfederatie zei dat sterspits Cristiano Ronaldo positief was getest op het virus. Hij speelde afgelopen weekend in een wedstrijd tegen Frankrijk.

China test een hele stad

China haastte zich ondertussen om een ​​hele stad van negen miljoen mensen te testen, dagen nadat een kleine uitbraak van het coronavirus was gemeld.

Meer dan vier miljoen monsters zijn verzameld en 1,9 miljoen resultaten zijn geretourneerd vanaf dinsdagmiddag, zeiden de autoriteiten van Qingdao, eraan toevoegend dat er geen nieuwe gevallen waren gevonden buiten reeds bevestigde infecties.

Chinese functionarissen zijn van plan de hele stad – met een bevolking van 9,4 miljoen mensen – tegen donderdag te testen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op RFI

.

Spring naar toolbar