8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

Manieren om Koningsdag thuis te vieren; Koning om 10 uur te spreken

- Advertisement -


Net als iedereen die sinds het begin van de coronaviruscrisis jarig was, viert koning Willem-Alexander vandaag zijn verjaardag thuis, in plaats van de geplande festiviteiten in Maastricht. Er zullen ook geen festivals zijn, geen rommelmarkten en geen feesten. Maar alleen omdat iedereen thuis vastzit, wil dat nog niet zeggen dat Koningsdag volgens de Oranjebond niet gevierd kan worden.

Het officiële nationale programma van de Oranjebond begint ’s ochtends met klokkengelui’ als teken van verbinding, verdriet en vreugde ‘, aldus de NOS. Om te weten hoe laat de klokken in uw gemeente gaan luiden, check deze website. Volg precies wat er in uw omgeving gebeurt deze site, een initiatief van de Oranjebond. Op de website zullen ook foto’s te zien zijn van hoe koning Willem-Alexander thuis zijn verjaardag viert.

Om 10.00 uur speelt het Concertgebouworkest vanuit huis het Nederlandse volkslied, het Wilhelmus. Ze roepen iedereen op om mee te doen vanaf hun balkon, door hun raam of in hun tuin, en delen het op internet met de hashtag # Wilhelmus2020. De bladmuziek voor het volkslied kan worden gedownload van de Orchestra’s website. Leden van het ontmoetingsplatform voor mensen met gehoorproblemen Let’s Talk, nemen ook deel door het ondertekenen van de Wilhelmus op Zoom om 10.00 uur

Na het Wilhelmus, net na 10.00 uur, houdt de koning een korte toespraak.

Dan gaan de online festiviteiten echt van start. In plaats van fysieke rommelmarkten kunnen mensen hun artikelen online kopen en verkopen hier. Verschillende steden hebben digitale alternatieven voor de gebruikelijke Koningsdagfeesten. Amsterdam heeft bijvoorbeeld een special virtueel Koningsdagprogramma. En via Balkoningsdag tussen 12.00 en 22.00 uur streamt muziek van verschillende artiesten. In Tilburg geven docenten en studenten van Factorium Podiumkunsten mini-optredens vanaf hun voordeur. En in Edam zal er een zijn “noise concert” – bewoners worden opgeroepen naar buiten te gaan, met behoud van sociale afstand, en zoveel mogelijk lawaai te maken.

Het officiële Koningsdagprogramma van de Oranjebond eindigt om 16.00 uur met een toast op de koning van thuis uit. ‘In huis, in de gang of overloop, op het balkon of dakterras, in je voor- of achtertuin, het maakt niet uit: schenk en hef een glas voor de koning.’ De toast is te volgen vanaf deze site.

Dit is een Koningsdag die nooit zal worden vergeten, zei voorzitter Oranjebond Pieter Verhoeve tegen de NOS. “Een dag die mensen in deze moeilijke tijd weer op een echt Nederlandse manier weer bij elkaar heeft gebracht. Het mag dan een beetje rommelig zijn, maar dat hoort ook bij Koningsdag.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws