7.4 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Maximaal drieduizend Nederlands-Marokkanen die in Marokko vastzitten door sluis Covid-19

- Advertisement -


Ergens tussen honderden en drieduizend Marokkaans-Nederlandse mensen zitten vast in Marokko door de harde afsluiting die het land heeft doorgevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Marokkaans-Nederlandse vereniging SMN denkt dat ze in de val zitten vanwege de gespannen relatie tussen Nederland en Marokko. Omdat andere Europese landen, waaronder Frankrijk en Groot-Brittannië, ondanks de sluiting de burgers hebben kunnen repatriëren, meldt de NOS.

Volgens SMN lijkt er in Marokko een dubbele standaard te bestaan, waarbij “onderscheid wordt gemaakt tussen de leden van de Marokkaanse diaspora”. Nederland doet er alles aan om haar inwoners terug te halen, vertelde bestuurslid Sahil Achahboun van de SMN aan de NOS. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken deed vorige week een dringend beroep op Marokko en er wordt veel achter de schermen gedaan. Maar tot nu toe tevergeefs, zei hij.

‘Er zijn verhalen dat dit te maken heeft met de verslechterende diplomatieke omstandigheden tussen Nederland en Marokko. Er is niet officieel meegedeeld dat dit ermee te maken heeft, maar je moet er wel rekening mee houden’, zei Achahboun tegen de omroeporganisatie. Nederland en Marokko botsen al geruime tijd over de weigering van Marokko om gefaalde Marokkaanse asielzoekers terug te nemen. Marokko beweert dat niemand het land kan verlaten vanwege de afsluiting. ‘Maar het feit dat er vluchten naar andere landen zijn, maakt dat een wankel verhaal’, zei Achahboun.

Volgens Achahboun zijn onder de Nederlands-Marokkaanse mensen die in Marokko vastzitten ‘mensen die chronisch ziek zijn, mensen die afhankelijk zijn van specifieke medicijnen of zorg, zwangere vrouwen die overleven onder stressvolle omstandigheden en ondernemers die veel inkomen mislopen of falen om aan hun contractuele verplichtingen te voldoen “. De situatie leidt tot wanhoop ‘bovenop de complexe omstandigheden die al van toepassing zijn in de lockdown en de angst voor het coronavirus’, zei hij.

SMN schreef een open brief aan de Marokkaanse regering met het verzoek de Nederlanders-Marokkanen die in het land vastzaten, naar huis te laten komen. ‘Veel gezinnen zijn verscheurd in tijden waarin liefde en steun voor elkaar hard nodig zijn’, schreef de stichting. Tot nu toe is er geen reactie geweest, zei Achahboun.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws