6.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Meer dan 70% wil schone lucht houden na coronavirus, maar kabinet verlaagt CO2-belasting

- Advertisement -


Meer dan 71 procent van de Nederlanders wil de schonere lucht behouden die wordt veroorzaakt door het stilleggen van grote delen van de economie als gevolg van het coronavirus, en bijna de helft is zelfs bereid om hun eigen reisgedrag daaraan aan te passen, blijkt uit een representatief onderzoek van ABN Amro en Ipsos. Tegelijkertijd heeft de Nederlandse regering besloten om de Nederlandse industrie meer zogenaamde ontheffingsrechten te geven om de sector te ontzien, waardoor de 300 meest vervuilende bedrijven in Nederland de komende jaren nauwelijks CO2-belasting hoeven te betalen, aldus Nieuwsuur. .

‘Nooit eerder hebben zoveel mensen aangegeven dat het klimaat belangrijk is en dat ze daar zelf naar willen handelen’, zei ABN Amro dinsdag. In maart vorig jaar zei een grote meerderheid van de Nederlanders ook dat ze klimaatverandering belangrijk vinden, maar slechts enkelen waren bereid hun dagelijkse autogebruik en vlieggedrag te veranderen om het klimaat te redden. Nu zegt meer dan 76 procent van de autobezitters dat ze de auto minder willen gebruiken, en 78 procent zegt minder met het vliegtuig te reizen voor privédoeleinden.

Hoewel 68 procent van de Nederlanders betwijfelt of de klimaatwinsten die zijn behaald als een ‘bijproduct’ van de blokkering van het coronavirus gehandhaafd zullen blijven zodra alles weer in de lucht is, veranderde het sentiment van de Nederlandse inwoners van focus op kosten en gemak naar het geven van prioriteit aan het klimaat bij het kiezen autorijden of vliegen, volgens de bank.

41 procent zei dat ze willen dat de regering de klimaatverandering gelijktijdig aanpakt met de strijd tegen het coronavirus. 54 procent vindt dat de overheid duurzaamheidseisen moet stellen aan financiële steun aan bedrijven. 42 procent zei dat ze willen dat banken hetzelfde doen. ‘De achterliggende gedachte is dat bedrijven met een duurzaam businessmodel een hogere overlevingskans hebben.’ Van de respondenten die zich grote zorgen maken over het klimaat, wil 83 procent dat duurzaamheid hoog op de politieke agenda staat. Van alle Nederlanders is 56 procent het eens met deze stelling.

Maar terwijl de gevoelens van Nederlanders steeds meer neigen naar klimaatherstel, zet de Nederlandse overheid meer in op economisch herstel. In een toelichting op een wetsvoorstel CO2-heffing vervuilende bedrijven schreef de regering onlangs dat de industrie het momenteel moeilijk heeft, meldt Nieuwsuur. Om de sector te ontzien, krijgt de industrie meer ontheffingsrechten dan nodig is, wat zal leiden tot “vrijwel geen belastingverhoging”. Op deze manier wil de overheid de industrie een “voorzichtige start” geven gezien de “onzekere economische ontwikkelingen in de komende jaren”. Een woordvoerder van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat vertelde Nieuwsuur dat bedrijven waarschijnlijk tot 2024 meer ontheffingsrechten krijgen.

Milieuorganisaties, die de CO2-belasting op de industrie als een van de grootste realisaties van het klimaatakkoord beschouwden, zijn verbijsterd door het kabinetsbesluit om deze belasting in te voeren, maar de bedrijven de komende jaren nauwelijks kosten. Greenpeace ziet het als een “groot schandaal”, zei directeur Joris Thijssen tegen Nieuwsuur. ‘Het kabinet misbruikt de corona-crisis om de CO2-belasting uit te stellen. Het gevolg is dat de grote vervuilers kunnen blijven vervuilen en er uiteindelijk niet voor hoeven te betalen.’

MVO Nederland, een netwerk van zo’n tweeduizend duurzame bedrijven, ging pas akkoord met het klimaatakkoord nadat de CO2-belasting was toegevoegd, zei directeur Maria van der Heijden in het programma. “We zijn erg teleurgesteld, omdat we geloven dat de CO2-prijs cruciaal is. Het is de eenvoudigste manier om de vervuiler te laten betalen.”

De energie-intensieve industrie noemde het plan van de regering daarentegen verstandig. ‘Het is goed dat het kabinet erkent dat de omstandigheden fundamenteel verschillen van die ten tijde van het klimaatakkoord’, zei Hans Grunfeld van belangenorganisatie VEMW tegen het programma. De CO2-belasting zou volgens hem bedrijven miljoenen per jaar kosten. Hij voegde eraan toe dat de afgesproken doelstelling voor de industrie, 60 procent minder uitstoot tegen 2030, intact blijft. Hij verwacht dan ook dat bedrijven blijven werken aan hun duurzaamheid.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws