8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

Meer ouderen sterven bij ongevallen met e-bikes

- Advertisement -


Vooral onder ouderen neemt het aantal dodelijke verkeersongevallen met e-bikes toe. Sinds 2014 zijn in totaal 79 mensen in Nederland omgekomen bij een e-bike-ongeluk, waarvan 87 procent ouder dan 60 jaar, volgens politiecijfers in het bezit van dagblad AD.

De politie noemt deze ontwikkeling zeer zorgwekkend en adviseert dringend alle e-bikers om helmen te dragen. “Door de vergrijzing zien we mensen langer mobiel blijven en een e-bike meenemen. Op zich is dat goed, want het is gezond”, zegt Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectmanager infrastructuur bij de politie, ADVERTENTIE. ‘Helaas hebben sommige oudere mensen geen rijvaardigheid.’ Hij voegt eraan toe dat fietspaden door heel Nederland steeds gevaarlijker worden. “Vroeger hadden mensen ongeveer dezelfde snelheid. Nu zien we e-bikes, gewone fietsen, snelle elektrische fietsen en bakfietsen.”

Van Hasselt benadrukte dat hij niet zegt dat mensen niet mobiel moeten blijven, alleen dat er wat extra maatregelen nodig zijn. “Het zou goed zijn als mensen een cursus volgen. De e-bike geeft, soms onverwacht, een extra boost. Daardoor kun je struikelen en vallen”, zei hij tegen AD. ‘Draag een helm, vooral als je ouder bent. Uit onderzoek blijkt dat het dragen van een helm ernstig letsel kan voorkomen.’

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws