13.7 C
Utrecht
vrijdag, mei 20, 2022

Meer steun nodig voor uit huis geplaatste kinderen en hun ouders, zeggen voorstanders

- Advertisement -


Kinderen die uit huis worden geplaatst en hun ouders krijgen niet altijd de ondersteuning die ze nodig hebben, constateert Defence for Children in een onderzoek. Bezorgde zorgmedewerkers vertelden de kinderrechtenorganisatie dat veel uithuisplaatsingen voorkomen hadden kunnen worden met betere zorg en ondersteuning, meldt de NOS.

“Een uithuisplaatsing is een zeer emotionele en ingrijpende gebeurtenis”, zegt advocaat Eva Huls, die het onderzoek uitvoerde, tegen de NOS. “Passende zorg en begeleiding van kinderen en ouders is nodig om uithuisplaatsingen te voorkomen en het jaarlijkse aantal terug te dringen. Nederland schiet hierin tekort en moet harder werken omdat kinderen recht hebben op de best passende opvang, en niet in de laatste plaats slecht alternatief.”

De onderzoekers spraken met zo’n 100 zorgprofessionals. Ze zeiden dat bijna de helft van de ouders niet de juiste hulp en ondersteuning krijgt voordat en wanneer hun kind uit huis wordt geplaatst. Een van de problemen zijn de lange wachtlijsten in de GGZ. Een ander probleem is dat er meerdere organisaties betrokken zijn bij jeugdbescherming, en dat ze niet altijd dezelfde methodes gebruiken.

“De werkwijze kan tussen instellingen heel verschillend zijn”, zegt Huls tegen de omroep. “We moeten uniformer werken en meer integraal naar een gezin kijken, in plaats van dat elke zorgverlener zijn eigen specialistische stuk regisseert.”

Volgens Huls hebben verschillende partijen de afgelopen jaren veel verbetervoorstellen bij de overheid ingediend, maar daar is weinig mee gedaan. “Maak duidelijk wat die verbeteringen in de weg staan ​​en neem de obstakels weg, zodat we kunnen werken aan het verminderen van het aantal kinderen dat uit huis wordt geplaatst.”

In 2020 woonden ongeveer 43.000 kinderen in Nederland niet in hun oorspronkelijke thuissituatie. De jeugdrechtbank verwijderde in dat jaar bijna 19.000 kinderen uit hun huizen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws