8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

Meestal positieve reacties op versoepelde coronavirusregels; enkele zorgen

- Advertisement -


De meeste industrieën hebben meer ruimte laten om te werken door de versoepeling van de coronavirusregels die woensdag door premier Mark Rutte is aangekondigd, zijn blij met deze ontwikkeling. Hoewel er nog steeds enkelen zijn die zich zorgen maken over de toekomst van hun bestaan.

De landelijke vereniging voor kermisexploitanten BOVAK is ‘euforisch’ blij dat er vanaf 1 juli weer beurzen mogelijk zijn, zei voorzitter Atze Lubach-Koers tegen de NOS. Wel verwacht hij dat de eerste beurzen pas begin augustus plaatsvinden. Dit heeft te maken met vergunningaanvragen en de inspectie van attracties die meer dan drie maanden zijn stopgezet. Ook liepen veel verzekeringen af. Toch is Lubach-Koers tevreden. Hij hoopt dat er dit jaar tussen de 600 en 1.400 carnavals en beurzen zullen plaatsvinden. “We hebben het over de periode van half juli tot eind september, waarbij er elk weekend soms 70 beurzen zijn.”

De evenementenindustrie en theaters zijn blij, maar maken zich nog steeds zorgen over de financiële gevolgen van sociale distantiëring. Dat er geen limiet zal zijn aan het maximum aantal bezoekers “biedt perspectief”, maar toch evenementen “is zeker niet” winstgevend “, zei EventPlatform Nederland tegen de NOS. Ook de vereniging van theaters en concertgebouwendirectories VSCD baart zorgen. Maatschappelijke afstand betekent volgens de koepel dat vier op de vijf theaterstoelen ongebruikt moeten blijven. De verschillende brancheorganisaties in de cultuursector vroegen om extra geld in het Gemeentelijk Fonds, dat sinds maart culturele instellingen ondersteunt bij het betalen van hun woonlasten.

Vanaf september kunnen voetbalwedstrijden weer met een publiek worden gespeeld, zolang de toeschouwers op sociale afstand blijven. Chanten en zingen zijn in de stadions verboden vanwege het risico van verspreiding van het coronavirus. ‘Als dat toch gebeurt, gaat het weer dicht’, zei Rutte woensdag. ‘Neem een ​​hoorn mee of fluister’ hoera ‘, meer niet.’ Voetbalbond KNVB is van plan om de eredivisie op 12 september te starten. Daarvoor speelt Oranje twee wedstrijden in de Nations League, tegen Polen op 4 september en Italië op 7 september.

Horecavereniging KHN is blij dat de regels verder worden versoepeld, maar hoopte op meer, zei Dirk Beljaarts tegen de NOS. Het schrappen van de maximale limiet voor gasten is een verbetering voor grote hotels, restaurants en congrescentra, maar biedt volgens de KHN weinig verlichting voor kleine bedrijven. Omdat gasten nog steeds 1,5 meter uit elkaar moeten blijven, kunnen kleinere bedrijven slechts een handvol mensen tegelijk huisvesten. ‘We hadden op iets beters gehoopt’, zei Beljaarts. Veel bedrijven lopen momenteel verlies en hij vreest dat dit in de nabije toekomst niet zal veranderen, zei hij.

De ouderenvereniging ANBO is blij dat verpleeghuizen weer meer bezoekers kunnen ontvangen, in plaats van de huidige strikte regel van alleen bezoeken op afspraak en niet in grote groepen. Vanaf 1 juli “kan een hele familie bij hun vader of moeder op bezoek gaan en samen een wandeling maken”, zei ANBO. Hoewel er nog steeds beperkingen zijn aan knuffelen en zoenen, en sociale afstand moet worden gehandhaafd. De ANBO riep bezoekers op om zich aan de regels te houden om het risico op nieuwe infecties te voorkomen.

OV-bedrijven zijn blij dat de bus, trein, tram en metro vanaf 1 juli niet meer alleen voor essentiële reizen zijn. “Maar ik benadruk meteen: laten we samen deze ontspanning tot een succes maken”, zegt Pedro Peters van de vereniging voor OV-bedrijven zei OV-NL tegen de NOS. “Je bent welkom, maar vermijd de spits en de drukte zoveel mogelijk. Het verspreiden van het aantal reizigers over de dag geeft veel ruimte. Dus een dringende oproep: verstandig reizen en zoveel mogelijk afstand houden.”

Volgens Peters werkt de sector openbaar vervoer de afgelopen weken samen met andere sectoren, zoals het onderwijs, aan een model om reizigers te spreiden. Zo worden lestijden aangepast in het tertiair onderwijs, zodat studenten meer verspreid over de dag reizen. “Studenten zijn voor ons belangrijke reizigers, en dankzij de unieke samenwerking met het onderwijs kunnen ze straks veel meer onderwijs op locatie krijgen zonder de ochtend- en avondspits te zwaar te belasten”, aldus Peters.

NS is blij dat meer mensen weer de trein kunnen nemen, zei een woordvoerder tegen de NOS. “We hebben onlangs gezien dat reizigers zich goed houden aan de corona-maatregelen en er zijn geen noemenswaardige incidenten geweest. Veilig en verantwoord reizen blijft van het grootste belang. Hiervoor is het essentieel dat reizigers de hele dag door reizen en de drukte vermijden.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws