-2.2 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

Meldingen seksueel misbruik in de Nederlandse sport meer dan verdubbeld: melding

- Advertisement -


Volgens cijfers van Slachtofferhulp is het aantal meldingen van seksueel wangedrag in de Nederlandse sport het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. In 2017 waren er 30 meldingen over ongewenst seksueel gedrag, vorig jaar waren dat er 70, meldt NRC.

Bijna tweederde van de meldingen is gedaan door de slachtoffers zelf, de rest door sportverenigingen en mensen die de slachtoffers kennen. In 90 procent van de gevallen was het slachtoffer minderjarig, 55 procent is vrouw.

Volgens Victor Jammers, voorzitter van de raad van bestuur van Victim Support, ging het om verschillende vormen van ongewenst seksueel gedrag gepleegd door coaches, medewerkers en andere sporters. ‘Van een hand op de bil tot aanranding en verkrachting’, zei hij tegen de krant.

Jammers is niet verrast door de sterke stijging. “Sinds de commissie De Vries eind 2017 haar bevindingen over seksueel misbruik in de sport heeft gepubliceerd, is er steeds meer aandacht voor het fenomeen. Een van de effecten is dat mensen die zoiets hebben meegemaakt, eerder geneigd zijn dit te melden aan ons “, zei hij. De commissie, onder leiding van oud-minister Klaas de Vries, constateerde dat 12 procent van de Nederlandse sporters als kind seksueel werd misbruikt in hun sportclub.

Vorige week werd onthuld dat de 58-jarige atletiekcoach Jerry M. bekende dat hij de afgelopen 35 jaar ten minste negen meisjes tussen 11 en 18 jaar seksueel heeft misbruikt. Het Openbaar Ministerie is deze week een onderzoek gestart. Slachtofferhulp verwacht door deze zaak een verdere toename van het aantal meldingen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws