6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

Minder NL-inwoners met een bijstandsuitkering

- Advertisement -


Eind 2019 ontvingen in totaal 413 duizend mensen in Nederland een bijstandsuitkering, een afname van 19 duizend ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal bijstandsgerechtigden is gedaald, ongeacht de migratieachtergrond, meldt het CBS vrijdag.

Tussen 2009 en 2016 is het aantal mensen met een bijstandsuitkering jaarlijks gestegen met in totaal 160 duizend in die periode. Sinds 2017 daalt dat aantal weer, in totaal met 51 duizend.

De afname in 2019 was vooral zichtbaar bij mensen jonger dan 45 jaar. Het aantal bijstandsuitkeringen aan 45-plussers daalde met minder dan 1 procent. Volgens het statistiekenbureau heeft dit waarschijnlijk te maken met het feit dat ouderen minder kansen krijgen op de arbeidsmarkt.

Vorig jaar is het aantal bijstandsuitkeringen gedaald voor mensen met een Nederlandse achtergrond, mensen met een westerse migratieachtergrond en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. ‘Het is voor het tweede jaar op rij dat er in alle drie de groepen minder begunstigden zijn’, aldus het CBS.

Het was het vierde opeenvolgende jaar van achteruitgang voor mensen met een Nederlandse of westerse migratieachtergrond. Dat de daling van de bijstandsuitkeringen bij mensen met een niet-westerse achtergrond later is ingezet, heeft volgens het statistiekbureau vooral te maken met de toestroom van mensen met een Syrische achtergrond tijdens de vluchtelingencrisis.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws