7.4 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Minder vuurwerkverwondingen dit nieuwe jaar, meer kinderen pijn

- Advertisement -


In totaal werden 434 mensen behandeld met vuurwerkverwondingen op de spoedeisende hulp van Nederlandse ziekenhuizen tijdens nieuwjaar, een afname van 8 procent vergeleken met het jaar ervoor. Volgens een gezamenlijke studie van VeiligheidNL en omroep NOS is het aantal slachtoffers onder de 15 jaar gestegen van 99 vorig jaar naar 119 dit jaar.

Het aantal ongevallen met vuurwerk tijdens de jaarwisseling is de laatste jaren gestaag afgenomen. Vijf jaar geleden raakten bijna 800 mensen gewond door vuurwerk en tien jaar geleden meer dan duizend. Dit jaar werd één persoon gedood door een illegaal vuurwerk, maar het gebeurde twee dagen voor nieuwjaar.

Net als in voorgaande jaren zijn oogletsels en brandwonden de meest voorkomende verwondingen door vuurwerk. Kinderen liepen meer brandwonden op dan de oudere slachtoffers, maar minder oogletsel. Ongeveer de helft van de slachtoffers was jonger dan 20 jaar.

Dat het aantal blessures is afgenomen, betekent niet automatisch dat de ernst ook is afgenomen. De Nederlandse Vereniging van Traumachirurgen NVT heeft al aangekondigd dat zij bij meer slachtoffers een spoedoperatie moet uitvoeren.

Crackers waren verantwoordelijk voor bijna de helft van de verwondingen. Dit percentage is extreem hoog, zeker als je bedenkt dat slechts 20 procent van de vuurwerkconsumenten dit jaar crackers kocht. Samengesteld vuurwerk, dat voor meerdere raketten en vuurballen slechts één lont hoeft aan te steken, was populairder. Samengesteld vuurwerk veroorzaakte slechts 1 procent van de verwondingen van dit jaar.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft vorige maand opgeroepen tot een verbod op crackers en raketten tijdens Nieuwjaar en zegt dat dit soort vuurwerk de meeste verwondingen veroorzaakt. “Als zo’n verbod daadwerkelijk komt, denken we dat 40 procent van de blessures te voorkomen is”, aldus Birgitte Blatter van VeiligheidNL tegen de NOS. ‘Maar dan moet iedereen zich aan het verbod houden.’

Artsen behandelden ook een aantal minder ernstige vuurwerkverwondingen. VeligheidNL schat dat ongeveer 700 mensen met een vuurwerkblessure naar de huisarts zijn gegaan.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws