4.4 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Minder woningen verkocht in NL; grote toename van hypotheken

- Advertisement -


De woningverkopen in Nederland zijn in maart met 12 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar en het aantal te koop staande woningen is met 9 procent afgenomen, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Het aantal hypotheekaanvragen is daarentegen in maart met bijna een derde toegenomen ten opzichte van februari, blijkt uit cijfers van De Hypotheker, meldt de NOS.

Gezien de coronaviruscrisis is de daling van de woningverkopen niet zo erg als het had kunnen zijn, zei NVM-voorzitter Lana Gerssen tegen de NOS. ‘Mensen wachten misschien iets langer dan voor de corona-crisis, maar kunnen binnen een paar weken ook weer toenemen’, zei ze. De makelaars zagen ook een afname van het aantal potentiële kopers per woning. Maar volgens Gerssen liggen de biedingen gemiddeld nog steeds boven de vraagprijs.

“Voor de langere termijn is het onmogelijk te zeggen, maar voorlopig gaat de markt gewoon door”, zei Gerssen tegen de omroep.

Terwijl de woningverkopen dalen, neemt het aantal hypotheekaanvragen toe. Het aantal hypotheken nam in maart toe met bijna een derde in vergelijking met februari en met 54 procent in vergelijking met januari. De hypotheekadviseur noemde de verhoging opvallend en tegen de verwachting in.

De stijging was vooral te danken aan het feit dat huiseigenaren besloten hun hypotheek over te dragen om te profiteren van de momenteel nog lage rente. ‘Alles wijst erop dat de hypotheekrente voor het eerst in lange tijd weer gaat stijgen. Bij vijftien hypotheekverstrekkers is de rente al gestegen’, aldus De Hypotheker. Ook herfinancieren mensen hun huis om te renoveren of te verduurzamen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws