-2.2 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

Minister Bruins van Gezondheidszorg treedt plots af

- Advertisement -


Bruno Bruins, een van de meest aanwezige stemmen in Nederland tijdens de aanhoudende coronaviruscrisis, heeft donderdag verzocht om te worden ontheven van zijn post als minister van Gezondheidszorg. De avond ervoor stortte Bruins ineen van uitputting terwijl hij op het podium stond in de Tweede Kamer tijdens een debat over de paraatheid van het land.

In een verklaring zei Bruins dat hij fysiek niet langer opgewassen was tegen de taak. Hij vergeleek de bestrijding van coronavirus met het hoogste niveau van professionele sporten. ‘En ik heb geconcludeerd dat mijn lichaam dit door uitputting niet meer aankan’, zei hij.

‘De koning heeft dit ontslag met de grootste eer verleend, op aanbeveling van de premier, met dank voor de gevarieerde en belangrijke diensten die de minister aan hem en het koninkrijk heeft verleend’, zei het kabinet van de koning in een verklaring.

Eerder op de dag voelde Bruins zich beter na een nachtje rusten. Er werd van hem verwacht dat hij binnen een dag of twee weer aan het werk zou gaan.

“Ik voelde me flauw van uitputting en intensieve weken. Nu gaat het weer beter. Ik ga nu naar huis om vanavond te rusten, zodat ik morgen weer aan het werk kan om de corona-crisis zo goed mogelijk te bestrijden”, zei Bruins op Twitter na de eng moment in het parlement.

Donderdagavond knikten zijn knieën hem op de grond, nadat hij de kritiek, zorgen en vragen van Nederlandse politieke partijleiders had besproken. Zo’n 35 minuten na het debat begon extreemrechtse leider Geert Wilders Bruins onder druk te zetten over de beschikbaarheid van chirurgische maskers in Nederland.

Bruins strompelde achteruit en zakte in elkaar toen hij werd betrapt door minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Zo’n 15 seconden later hielp Koolmees Bruins overeind. Bruins liep zonder hulp het parlement uit, nippend aan een glas water.

Hugo de Jonge neemt voorlopig het portfolio van Bruins over. De Jonge is minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het derde kabinet van premier Mark Rutte.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws