4.3 C
Utrecht
dinsdag, februari 7, 2023

Minister houdt vast aan veevoerplan ondanks protesterende boeren

- Advertisement -


Minister Carola Schouten van Landbouw houdt vast aan haar plannen om vanaf september de toevoeging van eiwitten in diervoeding te verbieden, om stikstof uit vee te verminderen en daarmee ruimte te creëren voor de bouw van woningen en wegen, zei ze donderdag laat in een parlementair debat. nacht. Boeren zijn woedend op deze extra bemoeienis van Den Haag. Na een aantal spontane demonstraties op donderdagavond zeiden ze dat ze van plan waren vrijdag in Den Haag te gaan protesteren, melden NU.nl en AD.

De politie was vrijdagochtend vroeg in de ochtend massaal te voet in Den Haag vanwege het mogelijke boerenprotest. Met grote vrachtwagens werd de toegang tot het Binnenhof geblokkeerd. Op verzoek van de gemeente Den Haag heeft Defensie 25 vrachtwagens en ongeveer 60 soldaten ingezet om het stadscentrum af te sluiten. Tot dusver is er geen teken van boeren in Den Haag. Een woordvoerder van de reizigersorganisatie ANWB vertelde AD ook dat ze op de snelweg nog geen trekkers hebben gezien.

Met de veevoedermaatregel wil Schouten de stikstofemissies terugdringen zodat er ruimte is om te bouwen. Boeren voegen als krachtvoer eiwit toe aan het veevoeder, maar dit betekent ook dat de dieren via hun urine en mest meer stikstof uitstoten. Dus Schouten verbiedt dit vanaf september. Dit is een van de vele maatregelen die zullen worden genomen om de stikstofemissies te verminderen. Anderen zijn onder meer het verlagen van de maximumsnelheid tot 100 kilometer per uur en het vrijwillig afkopen van varkenshouders.

‘Ik ben verplicht de huizen en wegenbouwprojecten te realiseren’, zei Schouten donderdagavond in antwoord op kritische vragen over de veevoedermaatregelen in het parlement. De SGP en PVV probeerden de maatregel met verschillende bewegingen van de tafel te krijgen, maar slaagden beide niet.

Schouten onderhandelde de afgelopen weken met de landbouwsector en keek naar alternatieve suggesties van boeren, maar het mocht niet baten. De voorstellen van de sector bieden volgens de minister onvoldoende garanties en aan de uitvoering zijn te veel risico’s verbonden. Ze creëren te weinig bouwruimte.

De VVD en het CDA hebben Schouten gevraagd om het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving PBL te laten kijken naar de plannen van de boeren en te berekenen hoeveel stikstofemissiereductie ze zouden opleveren. Als uit deze berekeningen blijkt dat de ideeën van de sector, eventueel in combinatie met de maatregelen van Schouten, Door de benodigde stikstofreductie is het eenzijdige diervoederplan van de minister niet nodig.

Maar volgens Schouten is er geen tijd voor extra advies en berekeningen. De boerenvoorstellen zouden op 1 juli klaar moeten zijn. Omdat de veevoedermaatregel op 1 september in werking treedt, of het parlement het voorstel van de VVD en het CDA al dan niet steunt, zei ze.

Het voorstel kreeg uiteindelijk de meerderheid.

Landbouworganisatie LTO Nederland noemde de voermaatregel “een ondergang” voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De organisatie is boos dat de maatregel niet is geschrapt. Volgens LTO spelen frustraties en emoties een rol bij melkveehouders. “Door een gebrek aan politieke moed en juridische tunnelvisie is er nog steeds een voedermaatregel die de sector in beroering brengt.” LTO is ook boos dat Schouten zei dat boeren zich moeten voorbereiden op de implementatie van deze maatregel. “De afgelopen weken zijn er verschillende alternatieve voorstellen gedaan vanuit de sector aan het ministerie. Er zijn verschillende gesprekken geweest die uiteindelijk niets hebben opgeleverd”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws