4.6 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Minister komt tussenbeide na nog meer misstanden bij Nederlandse slachthuizen

- Advertisement -


Minister Carola Schouten van Landbouw grijpt in bij Nederlandse slachthuizen nadat er weer een undercovervideo is verschenen waarin arbeiders in een slachthuis in IJsselstein varkens slaan en kreupele dieren aan de staart trekken. Schouten schrok van de video. ‘Je kunt geen geweld gebruiken tegen dieren. Dit is onaanvaardbaar’, zei ze tegen RTL Nieuws.

De video is vrijdag door RTL Nieuws uitgebracht. Het toont slachthuismedewerkers die de dieren onder hun hoede slaan, soms met inspecteurs van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit NVWA die toekijken of zelfs meedoen.

De minister besloot daarom dat het tijd was om in te grijpen. Ze zal de productiesnelheid van het slachten van dieren vertragen, zodat NVWA-inspecteurs het dierenwelzijn goed kunnen bewaken. De nadruk ligt momenteel te veel op kostenbesparingen en dat gaat ten koste van dierenwelzijn, zei ze. Ze komt daarom met normen waar slachthuizen zich aan moeten houden. Ze is ook bezig met het invoeren van cameratoezicht in slachthuizen.

Schouten zal de NVWA ook om opheldering vragen over de aanwezigheid van hun inspecteurs in de schokkende video, zei ze.

De NVWA heeft al aangekondigd een intern onderzoek terzake te starten. “Varkens slaan is niet toegestaan. Zeker moet een NVWA-dierenarts dat niet doen”, zei de NVWA in een schriftelijke reactie op RTL.

Eerder deze maand meldde de NVWA meerdere gevallen waarin varkens in slachthuizen niet goed werden gedood en daardoor vreselijk leden.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws