5.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Minister onderzoekt gezondheidseffecten diervoederplannen na protesten boeren

- Advertisement -


Minister Carola Schouten van Landbouw laat experts ingaan op de mogelijke gezondheidseffecten van eiwitreductie in diervoeder, als reactie op ‘zorgen in de sector’, zei ze in een Kamerbrief. “Diergezondheid is voor mij ook een uitgangspunt dat niet veranderd mag worden en daarom begrijp ik de zorgen die boeren hierover hebben”, aldus de minister.

Schouten overweegt vanaf september het toevoegen van eiwit aan diervoeder te verbieden. Boeren voegen eiwit toe aan het veevoer als krachtvoer, maar het zorgt er ook voor dat vee meer stikstof afgeeft. De overheid probeert de stikstofemissies te verlagen, zodat er meer ruimte is voor woning- en wegenbouw.

Boeren protesteren al meer dan een week tegen deze maatregel, blokkeren snelwegen en distributiecentra, komen met hun tractoren opdagen bij een milieuactivist en dwingen Schouten een werkbezoek aan Zeeland af te breken. Deze maatregel gaat volgens de boeren ten koste van het dierenwelzijn.

Schouten blijft ervan overtuigd dat boeren hun vee meer eiwitten geven dan nodig is. ‘Het overtollige eiwit wordt niet door het dier opgenomen, maar wordt uitgestoten in de vorm van ammoniak. Dat wordt breed onderschreven in de sector en de wetenschap’, zei ze in haar parlementaire brief. Maar gezien de zorgen van de boeren, zal ze deskundigen naar de zaak laten kijken. “Als hieruit blijkt dat er extra risico’s voor de diergezondheid te verwachten zijn, zal ik de regeling hierop aanpassen.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws