19.7 C
Utrecht
zondag, september 24, 2023

Minister van Defensie overleeft het debat over burgerslachtoffers bij luchtaanvallen in Irak

- Advertisement -


Minister Ank Bijleveld van Defensie overleefde dinsdag amper een motie van wantrouwen tijdens een parlementair debat over de betrokkenheid van de Nederlandse F-16 bij burgerslachtoffers tijdens twee luchtaanvallen in Hawija en Mosul in Irak in 2015. In totaal stierven 74 mensen bij die luchtaanvallen.

Vrijwel de gehele oppositie, met uitzondering van de christelijke partij SGP en Lid Van Haga, steunde een motie van wantrouwen van GroenLinks. “Als Kamer kunnen we niet accepteren dat we te laat, onvolledig en onjuist zijn geïnformeerd”, zei GroenLinks-parlementariër Isabelle Diks bij het indienen van de motie.

Bijleveld overleefde met steun van coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Ze bood haar ‘oprechte excuses’ aan voor het feit dat de Tweede Kamer, de Tweede Kamer, verkeerd was geïnformeerd over de luchtaanvallen. “Als minister ben ik verantwoordelijk, ook voor het optreden van mijn voorganger”, aldus Bijleveld. Ze beloofde verbetering.

Volgens Bijleveld kwam ze vorige week vrijdag pas te weten dat haar voorganger Jeanine Hennis-Plasschaert de Kamer verkeerd had geïnformeerd over burgerslachtoffers bij de twee luchtaanvallen in 2015. In de zomer van dat jaar was Hennis-Plasschaert, nu VN-gezant in Irak, vertelde de Kamer dat er geen burgerslachtoffers zijn gevallen bij de inzet van Nederlandse F-16 straaljagers in de strijd tegen terroristische organisatie Islamitische Staat.

Maar maandag onthulde minister Bijleveld dat Defensie al wist dat er fouten waren gemaakt bij luchtaanvallen in Mosul en Hawija en dat bij die bombardementen burgers waren omgekomen. In beide gevallen was de fout te wijten aan onjuiste of onvolledige informatie. De luchtaanval Hawija was op een munitiefabriek en verwoestte een hele buurt. Uit de beschikbare informatie bleek ten onrechte dat niemand in de fabriek woonde. En de anti-ISIS-coalitie was verrast door de hoeveelheid munitie in de fabriek, die een enorme explosie veroorzaakte. 70 mensen stierven. De luchtaanval in Mosul was gericht op wat de anti-ISIS-coalitie dacht dat het een ISIS-hoofdkwartier was, maar dat een gezinswoning bleek te zijn. Vier mensen stierven.

Bijleveld zei dat ze bij haar aantreden ‘breed geïnformeerd’ was over burgerslachtoffers, maar pas op vrijdag van de details op de hoogte was. Ze noemde het ook ‘aannemelijk dat de meest betrokken ministeries’ op de hoogte waren van onderzoeken naar die luchtaanvallen en de resultaten van deze onderzoeken. Naast Defensie gaat het om de ministeries van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Justitie en Veiligheid en ook om het ministerie van Algemene Zaken van premier Mark Rutte.

Hoewel de Kamer de verontschuldigingen van Bijleveld accepteerde, waren alle partijen nog kritisch. GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks beschuldigde de minister ervan zich te verschuilen achter haar voorganger. ‘Er is tegen de Kamer gelogen.’ SP-parlementariër Sadet Karabulut noemde het ‘volstrekt onaanvaardbaar’ dat de Kamer ‘onjuist geïnformeerd’ was. De Kamerleden noemden het ‘wonderbaarlijk’ en ‘krankzinnig’ dat Bijleveld hier pas vrijdag van wist, zoals ze beweert. “Als dit de status van de afdeling is, dan is het veel erger dan verwacht”, zei Karabulut. ‘Keer op keer wordt informatie bewust achtergehouden. Is dit de manier waarop Defensie met de Kamer en de Nederlandse bevolking omgaat?’

Ook de coalitiepartijen waren kritisch. VVD-Kamerlid Andre Bosman zei zeer bezorgd te zijn over het ontbreken van een politieke antenne bij Defensie. ChristenUnie MP vraagt ​​zich af hoe deze fout mogelijk is gemaakt en riep Bijleveld op om te onderzoeken wat er mis is gegaan.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws