Mink vond besmetting met Covid-19 op twee Nederlandse pelsdierfokkerijen; Gebieden nu gesloten voor publiek

[ad_1]

Een coronavirusinfectie bij nertsen die op twee pelsdierfokkerijen in Nederland zijn opgegroeid, heeft de sluiting van verschillende wegen gedwongen, waarbij mensen werden gewaarschuwd om niet binnen 400 meter van de bedrijven te komen. De twee locaties bevinden zich in Gemert-Bakel en Laarbeek, ongeveer tien kilometer uit elkaar in de provincie Noord-Brabant.

Aangenomen werd dat het virus door mensen op de boerderijen naar de nertsen werd verspreid en niet andersom.

“Als voorzorgsmaatregel [public health agency] Het RIVM adviseert om niet te fietsen of te wandelen binnen een straal van ongeveer 400 meter rond de besmette nertsenfarm totdat de resultaten van het onderzoek naar de lucht- en stofmonsters bekend zijn “, aldus het ministerie van Landbouw. ​​De burgemeesters van de twee gemeenten zullen voer de nodige wegafsluitingen uit.

Mink bleek het SARS-CoV-2-virus te dragen, de variant van het coronavirus die verantwoordelijk is voor de luchtwegaandoening Covid-19. ‘De nertsen vertoonden verschillende symptomen, waaronder ademhalingsproblemen’, zei het ministerie. ‘Er zijn onderzoeken ingesteld om de bron van de infecties te achterhalen.’

Werknemers op beide boerderijen testten positief op het virus en zouden de infectie hebben doorgegeven aan de nerts. Het ministerie wees erop dat nertsen en fretten tot dezelfde dierenfamilie behoren. Uit eerder onderzoek is gebleken dat deze laatste gevoelig zijn voor Covid-19.

“Besmetting van mens op dier is mogelijk, maar de impact van deze nertsenbesmetting op de menselijke gezondheid is momenteel verwaarloosbaar. Besmetting van mens op mens is de drijvende kracht achter de huidige pandemie van het coronavirus”, aldus het ministerie.

‘Er is momenteel geen reden om aan te nemen dat het virus zich in deze nertsenfarms op een andere manier verspreidt dan tussen mensen’, aldus het ministerie. Alle Nederlandse nertsenhouders, dierenartsen en onderzoekers zullen ademhalingsproblemen of verhoogde sterfte bij nertsen moeten melden.

Het ministerie wil dat er meer onderzoek wordt gedaan om te bepalen of het virus zich op dezelfde manier onder vee verspreidt als onder mensen. ‘Hoewel het niet te verwachten is dat het virus zich over langere afstanden zal verspreiden, worden uit voorzorg ook lucht- en stofmonsters genomen in de buurt van het bedrijf’, aldus het ministerie.

[ad_2]

Plaats een reactie