6.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Misschien geen komst van Sinterklaas als stichting anti-Zwarte Piet-rechtszaak wint, zegt Zaanstad

- Advertisement -


De gemeente Zaanstad vreest dat de nationale aankomst van de Sinterklaas op zaterdag moet worden afgelast als de rechter in kort geding de stichting in het gelijk stelt voor de Stichting Majority Perspective. De stichting heeft niet gevraagd om het feest ronduit te verbieden, zoals eerder gemeld, maar eist dat de Zwarte Piet-personages worden ontdaan van alle stereotiepe kenmerken en gedragingen die zij als racistisch beschouwen, meldt NU.nl.

Dinsdag werd voor de rechtbank duidelijk dat Stichting Majority wil dat alle Piet-personages geen make-up dragen, inclusief roetvlekken. De kleding moet worden aangepast en de Pieten mag geen ondergeschikte rol spelen. De rechtbank beslist woensdag om 16.00 uur over deze eisen.

Sinterklaas staat gepland om zaterdag nationaal te arriveren in Zaandam, gemeente Zaastad. Als de rechtbank in het voordeel van de stichting beslist, hebben de organisatoren van het evenement volgens de gemeenteraadsadvocaat te weinig tijd om deze wijzigingen door te voeren en het programma aan te passen. De advocaat meent dat de stichting bewust heeft gewacht op het laatste moment om de kort geding aan te spannen.

De gemeente benadrukte dat voor de landelijke aankomst een ‘Schoorsteen Piet’-beleid wordt gehanteerd, naar aanleiding van het Sinterklaasjournaal van omroep NTR. De eerste aflevering van de kindervoorstelling op maandag had één Piet in volledige blackface-make-up. De rest had alleen roetvlekken op hun gezicht. Als de Pieten door de schoorsteen gaan, raken ze onder de roet, aldus de omroep. Hoe vaker ze dat doen, hoe zwarter ze worden.

De advocaat van Zaanstad vult aan dat het karakter van Zwarte Piet de afgelopen jaren is aangepast. De kleding is veranderd en de Zwarte Pieten hebben geen kroeshaar meer. De gemeente bood volgens de advocaat ook vóór de aankomst ruimte voor discussie.

Ook vrijwilligersorganisaties nemen deel aan de aankomst. Terwijl de NTR hen vroeg om het voorbeeld van het Sinterklaasjournaal te volgen, kunnen ze zelf bepalen hoe hun Zwarte Pieten eruit komen te zien.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws