1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Moet de invloed van de vastgoedwaarde op de huur niet beperken in een nieuwe rekening

- Advertisement -


De regering heeft een nieuw wetsvoorstel ingediend om de invloed van vastgoedwaarden op de huur te beperken. Als deze wet wordt geaccepteerd, kan de WOZ-waarde – de gemeentelijke schatting van hoeveel een woning waard is – bij de bepaling van de huurprijs slechts voor een derde meetellen, meldt de NOS.

De WOZ-waarde maakt sinds 2015 deel uit van het woningwaarderingssysteem, het puntensysteem waarmee de huren worden bepaald. Het idee was dat de WOZ-waarde gemiddeld 25 procent zou tellen. Maar de afgelopen jaren zijn de huizenprijzen in de grote steden omhooggeschoten, waardoor de WOZ-waarde een veel groter deel van de huur uitmaakte.

‘De betaalbaarheid staat zo sterk onder druk dat huurwoningen op deze plekken voor grote groepen onbereikbaar worden’, zei de regering in een toelichting op het wetsvoorstel. In een poging de huurverhogingen te beperken, wil de overheid nu dat de WOZ-waarde niet meer dan 33 procent van de huurprijs meetelt. Dit verlaagt de huurprijzen, waarbij de WOZ-waarde volgens de overheid momenteel meer dan een derde bedraagt, waardoor huurwoningen boven de sociale huurgrens van 737 euro naar dat segment terugkeren.

Het kabinet heeft dinsdag het wetsvoorstel ter consultatie ingediend. Overheden en burgers kunnen nu hun mening geven over de plannen. Na dit overleg moeten de Tweede Kamer en de Eerste Kamer nog de wet aannemen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws