Moet geen € 500 miljoen investeren. in verkeersveiligheid over 10 jaar

[ad_1]

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat richt haar aandacht op verkeersveiligheid. Haar ministerie investeert de komende 10 jaar in totaal 500 miljoen euro in veiligere kruispunten, fietspaden en wegen. Deze investering is volgens de minister hard nodig. ‘Het aantal slachtoffers neemt toe in plaats van af’, zei ze in een verklaring.

Samen met provincies en gemeenten heeft het ministerie vorig jaar een Strategisch Plan Verkeersveiligheid opgesteld, waarin in kaart is gebracht wat er precies nodig is om het verkeer in Nederland veiliger te maken. Dit omvat het aanpakken van gevaarlijke kruispunten, rotondes en fietspaden.

“Er is nog veel werk aan de winkel”, aldus Van Nieuwenhuizen. Ze hoopt dat ook de gemeenten en provincies meedoen en samen hetzelfde bedrag investeren als het ministerie. Dat betekent dat in het komende decennium in totaal 1 miljard euro wordt geïnvesteerd in een veiligere infrastructuur.

Van Nieuwenhuizen benadrukte dat er al veel wordt gedaan om de verkeersveiligheid te verbeteren. ‘Denk aan het recente sms-verbod op fietsen en de campagnes om mensen te attenderen op het gevaar van afleiding en alcohol in het verkeer.’ Maar er is meer nodig, zoals blijkt uit de ongevallencijfers.

Het aantal verkeersdoden in Nederland neemt sinds 2010 gestaag toe. Vorig jaar nam het aantal slachtoffers met meer dan 10 procent toe. ‘De impact van een verkeersongeval is groot. Achter de kille cijfers over het toenemende aantal verkeersongevallen gaan verhalen over groot menselijk leed en verdriet’, aldus de minister.

[ad_2]

Plaats een reactie