7.4 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Mogelijke KLM CEO bonus “onverstandig”, onverdedigbaar: minister van Financiën

- Advertisement -


Minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft zijn afkeuring uitgesproken over het vooruitzicht dat KLM-topbaas Pieter Elbers dit jaar een loonsverhoging zou ontvangen, waarbij hij de mogelijkheid ‘onverstandig’ noemde. Dit komt nadat een vergaderagenda voor KLM-stakeholders, die aangeeft dat de CEO een bonus zou kunnen krijgen die zijn salaris voor 2020 effectief zou verdubbelen, vrijdag uitlekte naar de krant De Telegraaf.

Hoekstra vertelde aan Het Parool dat hij, hoewel hij niet op de hoogte was van de bedoeling van KLM, het niettemin belangrijk vindt dat bedrijven tijdens de coronaviruscrisis ervoor zorgen dat de ‘sterkste schouders de zwaarste lasten dragen’ dat is “redelijk en verdedigbaar voor de belastingbetaler”.

Dit komt omdat het moederbedrijf van KLM, de luchtvaartgigant Air France-KLM Group, midden in discussies staat met de Nederlandse en Franse regering over een ondersteuningspakket van miljarden euro’s dat het bedrijf zou ondersteunen omdat het lijdt onder de sterk dalende vraag vanwege de Covid-19-crisis.

Elbers, die sinds 2014 aan het hoofd staat van KLM, verwacht dat zijn variabele salaris zal stijgen van 75 procent naar 100 procent van zijn basissalaris, dat volgens De Telegraaf momenteel 520.000 euro bedraagt. Variabele beloning verwijst naar het bedrag aan extra geld dat wordt beloond om goede prestaties te belonen. Dit cijfer wordt doorgaans bepaald door aandeelhouders.

Aandeelhouders van KLM zullen in de nabije toekomst waarschijnlijk bijeenkomen om een ​​nieuwe bonuslimiet voor het management van de luchtvaartmaatschappij overeen te komen, die naar verwachting zal worden verhoogd, volgens verschillende gepubliceerde rapporten.

Volgens RTLZ, zakelijk en financieel nieuws, terwijl Elbers en andere leden van het management van KLM dit jaar mogelijk een sprong in hun variabele salaris zouden kunnen zien, zijn andere bonussen en dividendbetalingen niet in de kaart voor de topmanagers.

“Gezien de situatie rond corona en de impact op KLM”, zegt Gerrie Brandt, woordvoerder van KLM, “is het duidelijk dat er voor het boekjaar 2020 geen bonus zal zijn.”

“Er is ook besloten om de vaste salarissen voor de raad van bestuur voor 2020 niet te verhogen”, voegt Brandt toe.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws