4.2 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Moslims niet toegestaan ​​in grootste Nederlandse kerststal

- Advertisement -


Het Kerst Event Zwolle – de grootste levende kerststal van Nederland – laat moslims geen rol spelen in hun kerststal. “Je kunt nauwelijks de rol van Joseph spelen als je zelf geen christen bent”, zei medeorganisator Cees Scholten. Maar die redenering past niet bij iedereen, meldt De Gelderlander.

Het doel van deze gebeurtenis is volgens de organisatie om de liefde van Jezus te verspreiden, en moslims kunnen hierin geen rol spelen omdat ze op een heel andere manier naar de figuur van Jezus kijken. Op de website van de organisatie staat dat mensen alleen vrijwilligerswerk mogen doen als ze ‘de christelijke visie steunen of willen ondersteunen’.

Zerin Arslan, moslim kandidaat-lid van de PvdA in Zwolle vindt dat dit soort uitsluiting niet mag worden toegestaan. Ze wilde vrijwilligerswerk doen voor het evenement, maar heeft nu twijfels. ‘Alles wat je midden in de stad organiseert, moet bindend zijn’, zei ze tegen de krant. “Onlangs was er een kerstpakketactie vanuit de kerk te Zwolle Konings. Daarmee mocht ik meehelpen en werd ik niet uitgesloten.”

Scholten erkent dat de formulering van de organisatie beter had gekund, maar hij gelooft nog steeds dat er geen plaats is voor moslims in de kerststal. ‘Je moet van mening zijn dat Jezus Christus geboren is en dat we met Kerstmis het feest van zijn geboorte vieren.’ Hij voegde eraan toe dat moslims welkom zijn om vrijwilligerswerk te doen voor andere delen van het evenement, zoals het bouwen van decors of het uitdelen van koffie. Maar de acteurs in de eigenlijke kerststal moeten christen zijn, zei hij. ‘Ik denk dat het voor een moslim moeilijk is om ons beeld van Kerstmis naar voren te brengen. Wie niet christelijk is, kan bijvoorbeeld nauwelijks de rol van bijvoorbeeld Jozef op zich nemen. Je moet de bezoekers kunnen uitleggen Kerstverhaal. “

Dat iemand niet christen is, betekent volgens Arslan nog niet per se dat ze het kerstverhaal niet kennen. ‘Ik heb zelf Nederlands gestudeerd en had onderwerpen waarin de bijbel de hoofdrol speelde. Ik ken het christelijk geloof heel goed, misschien beter dan velen die tot het christendom behoren. Toch vreemd dat je niet kunt deelnemen aan de kerststal.’

De gemeente Zwolle geeft dit evenement een kleine subsidie. De lokale SP wil dat de gemeente goed nadenkt of ze dat voor de volgende editie gaat doen. “Ik ben voor een kerstevenement dat voor iedereen is”, zei Brammert Geerling (SP) tegen De Stentor.

Het optreden van Kerst Event Zwolle zorgt ook voor opschudding op social media. Op Twitter wijzen veel mensen erop dat Joseph zelf geen christen was, op dat moment van het kerstverhaal was niemand dat ook. “Gemiste kans voor Kerst Event Zwolle. Als moslims willen meedoen, is dat niet alleen de opening om een ​​gesprek te beginnen? Jezus zag het zelf niet zo zwart-wit, denk ik”, twitterde een ander. En nog een: “Krankzinnigheid op zijn best! En natuurlijk morgen meer klachten die moslims niet willen ‘integreren’.”

Het evenement heeft sindsdien de tekst op hun website aangepast.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws