4.4 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Nederland biedt excuses aan voor regeringsrol tijdens Holocaust

- Advertisement -


Premier Mark Rutte verontschuldigde zich namens de regering in een toespraak tijdens de Nationale Holocaustherdenking in Amsterdam voor het optreden van de Nederlandse regering tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens Rutte is de Nederlandse regering in de oorlog mislukt als “hoedster van justitie en veiligheid”. De joodse gemeenschap was verrast, maar verheugde zich over de verontschuldiging.

Naar schatting 6 miljoen joden en honderdduizenden Sinti- en Roma-mensen, homoseksuelen, mensen met een handicap, Jehovah’s Getuigen en andere vervolgde mensen werden tussen 1933 en 1945 onder het naziregime vermoord. In 1940 waren er 160 duizend Joden in Nederland , aldus de NOS. 107 duizend van hen werden gedeporteerd naar vernietigingskampen. 102 duizend werden gedood.

In zijn toespraakRutte prees de ambtenaren die het aandurfden tegen de bezetter op te komen, maar voegde eraan toe dat ’te veel’ gewoon deden wat hun tijdens de oorlog werd verteld. ‘En toch was het al met al te weinig. Te weinig bescherming. Te weinig hulp. Te weinig herkenning’, zei hij.

‘Toen een groep medeburgers opzij werd gezet, uitgesloten en ontmenselijkt onder een moorddadig regime, hebben we gefaald. Toen het gezag een bedreiging werd, faalden onze overheidsinstanties als bewakers van de wet en veiligheid’, zei Rutte. ‘Nu de laatste overlevenden nog onder ons zijn, bied ik vandaag namens de regering mijn excuses aan voor het optreden van de regering. Ik doe dit in de wetenschap dat geen woord zoiets groots en gruwelijks als de Holocaust kan bevatten.’

De premier sprak zijn woorden uit bij het Spiegelmonument in het Wertheimpark in Amsterdam. Maandag is het 75 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd door het Russische leger. Minstens 1,1 miljoen mensen kwamen om in het concentratie- en vernietigingskamp. Het is een universeel symbool geworden van de massavernietiging veroorzaakt door de nazi’s. Vandaag zijn Rutte, koning Willem-Alexander en koningin Maxima aanwezig bij de herdenking van Auschwitz in Polen.

De excuses kwamen voor velen te laat, maar zijn desalniettemin zeer welkom, zegt Eddo Verdoner, de voorzitter van het centrale joodse overleg CJO, dat de belangen van de joodse gemeenschap in Nederland behartigt. ‘Dit kwam voor ons als een verrassing. Het is goed dat er nu duidelijk is aangegeven wat er mis is gegaan. Het is een historisch moment. Een mijlpaal’, zei hij tegen Trouw.

Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlandse Auschwitz Comité, noemde de excuses “werkelijk fantastisch”. Hij was bij de herdenkingsdienst en hoorde ze persoonlijk. Daarna omhelsde hij Rutte, zei hij tegen de krant. ‘We moesten er 75 jaar op wachten. De premier heeft geschiedenis geschreven. Hij is onze held. Het had eerder kunnen, maar wees blij dat het nu is gebeurd.’

De Joodse stichting CIDI noemde de verontschuldigingen volgens AD een “historische stap”.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws