4.2 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Nederland dient mensenrechtenzaak tegen Rusland in wegens neergeschoten vlucht MH17

- Advertisement -


De Nederlandse regering kondigde vrijdag aan dat zij een zaak tegen Rusland heeft aangespannen vanwege haar rol in de MH17-ramp met Malaysia Airlines, waarbij bijna 300 mensen zijn omgekomen. De zaak is gedeponeerd bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), waarbij Nederland bevestigt dat het ook de VN-Veiligheidsraad op de hoogte stelt van de juridische stappen.

“Bijna zes jaar na het neerhalen van vlucht MH17, waarbij alle 298 mensen aan boord zijn omgekomen, blijft het streven naar waarheid, rechtvaardigheid en verantwoording de topprioriteit voor de Nederlandse regering”, aldus het kabinet in een verklaring. Een internationaal team van experts en onderzoekers dat is ingeschakeld om onderzoek te doen naar de vliegtuigcrash van 17 juli 2014, heeft vastgesteld dat een Buk-raket van het Russische leger is gebruikt om de Boeing 777-passagiersjet neer te halen. De raket en zijn transporter werden behandeld door zowel het Russische leger als de separatisten, beweerden de aanklagers toen er aanklachten werden ingediend tegen vier verdachten in de zaak.

De interstatelijke aanvraag is ingediend bij het EHRM in Straatsburg, waar de nabestaanden van verschillende slachtoffers ook individuele klachten tegen Rusland hebben ingediend die teruggaan tot mei 2016. Met de interstatelijke aanvraag verzamelde een groot aantal inlichtingen de Nederlandse regering wordt gedeeld met de overlevende gezinsleden om ook hun zaken te ondersteunen.

“Gerechtigheid bereiken voor 298 slachtoffers van het neerhalen van vlucht MH17 is en blijft de hoogste prioriteit van de regering”, zegt Stef Blok, de minister van Buitenlandse Zaken. “Door vandaag deze stap te zetten – een zaak voor het EHRM te brengen en zo de aanvragen van nabestaanden zoveel mogelijk te ondersteunen – komen we dichter bij dit doel.”

De regering zei in een verklaring dat zij alle 298 slachtoffers, ongeacht hun staatsburgerschap, en hun overlevende familieleden steunt. De slachtoffers van een vliegtuigongeluk vertegenwoordigden 17 verschillende nationaliteiten, waaronder 193 mensen uit Nederland.

De vier verdachten die momenteel worden berecht voor het neerschieten van het vliegtuig zijn de Russische militair Oleg Pulatov, de Russische mannen Sergey Dubinskiy en Igor Girkin en de Oekraïense Leonid Kharchenko. Pulatov is de enige van de vier die wordt vertegenwoordigd door advocaten in Nederland, met enige speculatie die Pulatov in de zaak zou kunnen getuigen.

“De regering hecht belang aan het voortzetten van de vergaderingen met Rusland over de verantwoordelijkheid van de staat. Het doel van deze bijeenkomsten is om een ​​oplossing te vinden die recht doet aan het enorme leed en de schade veroorzaakt door het neerhalen van vlucht MH17”, aldus de Nederlandse regering. op vrijdag.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws