4.4 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Nederland draagt ​​niet meer bij aan EU-budget, zegt premier PM

- Advertisement -


Nederland wil de komende jaren niet meer bijdragen aan de begroting van de Europese Unie, zei premier Mark Rutte woensdag tijdens een bijeenkomst in Brussel tegen EU-president Charles Michel. De 27 EU-leiders komen over twee weken bijeen op een extra top, waarin de EU-begroting en de uiteenlopende standpunten van de lidstaten daarop worden besproken, meldt de NOS.

Nederland wil samen met Oostenrijk, Zweden, Denemarken en Duitsland – door Rutte de “zuinige vijf” genoemd – bezuinigen op de EU-begroting in plaats van meer uit te geven. ‘We zijn netto-betalers en ik snap niet waarom we meer moeten betalen’, zei Rutte volgens de omroeporganisatie. Hij vertelde Michel dat Nederland de afgelopen jaren al van EU-kant financiële tegenslagen heeft gehad, omdat het meer moet betalen vanwege migratie en de Brexit.

De Oostenrijkse premier Sebastian Kurz zei dat hij zijn veto zal gebruiken als de EU-begroting te veel stijgt. ‘Dat doe ik niet’, zei de Nederlandse premier. ‘Ik vind dat je eerst moet praten en niet meteen een veto op tafel moet leggen.’

Tegenover de zuinige vijf staat een grote groep landen die vindt dat er niet bezuinigd moet worden. Woordvoerder van deze groep, de Portugese premier Antonio Costa, noemde het onlangs onaanvaardbaar als er minder geld naar de zogenaamde cohesiefondsen gaat. Afgelopen weekend kwamen de leiders van deze landen in Lissabon bijeen om hun plannen te bespreken en als blijk van geweld.

Rutte zei dat hij een beetje moest lachen om die ontmoeting. “We hielden ook een top. Alleen de zuinige landen vlogen niet door heel Europa. We hielden een videoconferentie, die veel goedkoper is.”

De Nederlandse premier is niet optimistisch dat op de top op 20 februari een oplossing voor de begrotingsconflicten zal worden gevonden. ‘Ik begrijp ook dat de enorme modernisering die Nederland wil, met minder geld voor landbouw- en cohesiefondsen, niet zal werken omdat andere landen daar anders over denken. Maar ik wil wel wat veranderen.’

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws