-2.2 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

Nederland duwt nog steeds jaarlijks € 8 miljard in de fossiele-brandstofindustrie: milieuorganisaties

- Advertisement -


Nederland verstrekt volgens het rapport nog steeds jaarlijks meer dan 8 miljard euro aan staatssteun aan de fossiele brandstofsector Afgelopen tijd voor actie: subsidies en overheidsfinanciering voor fossiele brandstoffen in Nederland door Milieudefensie en Oil Change International. Dit staat volgens de organisaties op gespannen voet met de in 2013 gedane belofte dat deze hulp in 2020 zou zijn uitgefaseerd, meldt de NOS.

‘Heel Nederland is op dit moment vrijwel geheel afhankelijk van fossiele brandstoffen’, aldus de organisaties. ‘Daarom is elke euro van de overheid die nog naar fossiele brandstoffen gaat, onbegrijpelijk. En contraproductief. Want zo blijven we in de economie van het verleden en staan ​​we duurzame oplossingen in de weg.’

In het Klimaatakkoord van Parijs van 2015 is afgesproken dat alle financiële stromen van de overheid moeten worden afgestemd op de klimaatdoelstellingen. Dit betekent volgens Milieudefensie dat alle steun aan de fossiele brandstofindustrie moet worden afgebouwd. Nederland beloofde dat ook twee jaar eerder in Europese context, aldus de milieuorganisatie.

De meer dan 8 miljard euro aan staatssteun aan de fossiele brandstofindustrie die in het rapport wordt genoemd, omvat directe subsidies, maar ook belastingvoordelen en prijsondersteuning. Het grootste deel, bijna 5 miljard euro per jaar, gaat naar luchtvaart en scheepvaart, industrie, energiecentrales en landbouw.

42 procent van het totale bedrag is voor de luchtvaartsector – luchtvaartmaatschappijen ontvangen miljarden euro’s aan voordelen. En dit sluit coronavirusondersteuning uit. Er is geen btw op kerosine, wat betekent dat er geen belasting is op vliegtickets. Omdat er btw is op alle andere vormen van transport, leidt dit tot een ongelijk speelveld, aldus de milieuorganisaties. ‘Het is absurd dat je meer btw betaalt voor je tramkaartje dan voor een vliegticket naar Bali.’

Volgens de organisaties ondersteunt de overheid indirect ook fossiele energieprojecten in het buitenland. Zo krijgen Nederlandse bedrijven overheidssteun voor het bouwen van raffinaderijen in Oman en olieplatforms in Mexico. ‘Nederland exporteert de klimaatcrisis via onze fossiele steun’, zeiden ze. ‘Vooral arme landen worden afhankelijker van olie en gas.’ En het zijn de mensen in deze landen die het hardst worden getroffen door de klimaatcrisis.

De sector geniet ook grote fiscale voordelen. ‘De grote vervuilers uit de zware industrie ontvangen miljoenen belastingvoordelen, die worden opgehoest door huishoudens en kleine ondernemers’, aldus directeur Milieudefensie Donald Pols.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft in reactie op de NOS aangegeven het bedrag van 8 miljard euro niet te erkennen. Het erkent echter dat er gunstige regelingen zijn voor fossiele-brandstofbedrijven. ‘Het kabinet is druk bezig met het in kaart brengen van regelgeving die van invloed kan zijn op het gebruik van fossiele brandstoffen en zal na de zomer een uitgebreide brief sturen aan het parlement’, aldus het ministerie.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws