7.6 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Nederland experimenteert met digitale ID

- Advertisement -


Dit najaar start de Nederlandse overheid een experiment met digitale identiteitskaarten – waarbij je je kunt identificeren met een app op je telefoon – in Utrecht en Eindhoven. Deze manier van identificeren verhoogt niet alleen de veiligheid en privacy, maar ook het gemak, meent projectleider Johan Pouwelse van de TU Delft, meldt het Eindhovens Dagblad.

De app maakt gebruik van een speciale variant van blockchaintechnologie genaamd Trustchain, die Pouwelse en zijn team van de TU Delft zelf hebben ontwikkeld. De app kan alleen worden geopend met biometrische gegevens – met gezichtsherkenning of een vingerafdrukscan. Zodra de app is geactiveerd met een gezichtsscan, wordt er een QR-code gegenereerd, die wordt gescand door de persoon die de identificatie nodig heeft. De geïdentificeerde persoon kan beslissen welke informatie wordt onthuld. Dus als je bijvoorbeeld in een bar wilt stappen, kun je besluiten om alleen je naam en leeftijd te laten zien.

‘Het voordeel van de digitale ID is dat je zelf kunt bepalen welke data beschikbaar zijn’, zei Pouwelse tegen de krant. ‘Als je nu een boot huurt, moet je een kopie van je paspoort afgeven. Met alle risico’s van dien. Digitaal kun je gegevens afschermen, terwijl er nog een handtekening van de staat is. Je privacy is veel groter met een digitale ID, terwijl het minstens zo veilig is als een paspoort of rijbewijs. ” Naast veiligheid en privacy is gemak een grote reden voor dit experiment. ‘De nieuwe generatie heeft alleen een telefoon, waarmee ze communiceren en betalen. Binnenkort kun je ook laten zien wie je bent.’

Inwoners van Utrecht en Eindhoven die mee willen doen aan dit experiment kunnen binnenkort de app downloaden en naar hun gemeentehuis gaan om een ​​opname van hun gezicht te laten maken. Als het experiment slaagt, is het de bedoeling dat de digitale ID landelijk wordt ingevoerd. Hoelang het experiment duurt en hoeveel mensen zullen deelnemen, is nog niet duidelijk. “We moeten klanten hebben en de infrastructuur moet werken. We zijn nu in gesprek met horecaondernemers en retailers”, zei Pouwelse tegen de krant.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws