4.2 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Nederland loopt achter op cybersecurity waarschuwt directeur terrorismebestrijding

- Advertisement -


Nederlandse bedrijven, overheidsinstellingen en burgers reageren niet snel genoeg op de toenemende digitale dreigingen, aldus Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Thuis en op het werk kiezen Nederlanders vaak voor de snelste oplossing, in plaats van de veiligste. Wat betekent dat de kloof tussen dreigingen en beveiligingsmaatregelen groter wordt in plaats van kleiner, aldus Schoof in het Cyber ​​Security Image 2017, meldt ANP.

Volgens het rapport zijn organisaties zich steeds meer bewust van digitale risico’s, maar nemen ze nog steeds geen basismaatregelen zoals het installeren van zogenaamde security patches. Hierdoor lopen ze het risico geïnfecteerd te worden met malware.

Beroepscriminelen en andere landen vormen de grootste digitale dreiging en kunnen de meeste schade toebrengen aan Nederland en zijn burgers. Criminelen zijn vooral gericht op financieel gewin, terwijl andere landen volgens het rapport bezig zijn met digitale spionage.

Volgens de onderzoekers ontwikkelen criminelen nieuwe methoden om bedrijven en individuen aan te vallen. Ransomware – waarbij de toegang tot bestanden op een geïnfecteerde computer wordt geblokkeerd totdat er ‘losgeld’ is betaald – is een steeds groter probleem. De onderzoekers vrezen dat dit type malware in de toekomst gebruikt kan worden tegen industriële controlesystemen, wat grote gevolgen kan hebben.

Nederlandse overheidsinstanties waren vorig jaar het doelwit van grote en aanhoudende digitale spionage-aanvallen. De ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken werden ook aangevallen door landen die voorheen niet als bedreiging werden beschouwd, stelt het rapport. In het rapport werden geen verdere details over de aanslagen gegeven. Het is niet duidelijk of een van de aanvallen is geslaagd.

In het rapport is ook apart aandacht besteed aan de risico’s die inherent zijn aan het internet der dingen. Grote DDoS-aanvallen richten zich nu ook op ‘gewone’ apparaten zoals routers, webcams en digitale televisie-ontvangers, aldus het rapport, aldus de nieuwszender. Slimme elektronische apparaten zijn vaak niet goed beveiligd en daardoor gemakkelijk te misbruiken. Het Nederlandse parlement heeft de regering onlangs opgeroepen om te onderzoeken welke minimale beveiligingsnormen kunnen worden opgelegd aan Internet of Things-apparaten.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie zei dat het rapport een ‘zorgwekkend beeld’ creëert, meldt ANP. Het bevestigt volgens hem dat het voor iedereen veilig moet zijn om de digitaliseringswereld veilig te houden. Bedrijven kunnen bijdragen door ‘geld te reserveren om hun netwerk veilig te houden, gewone Nederlanders door digitaal veilige items te kopen’, zei hij.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws