7.4 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Nederland maakt van belangrijke WO II-erfgoedlocaties nationale monumenten

- Advertisement -


Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil ervoor zorgen dat het erfgoed van de Tweede Wereldoorlog beschermd en herinnerd blijft. Daarom startte ze met het proces om van de Waalsdorpervlakte en het Oranjehotel nationale monumenten te maken. Ze zet ook 2,5 miljoen euro in om het joodse erfgoed te beschermen.

“We vieren dit jaar 75 jaar vrijheid. Voor mij betekent de herinnering aan vrijheid ook dat we erfgoed uit deze periode blijven beschermen door verhalen over oorlog en bezetting door heel Nederland te vertellen”, zei Van Engelshoven woensdag in een verklaring. ‘Verhalen die niet alleen over toen, maar ook over nu gaan: ze leren ons hoe belangrijk vrijheid is en hoe belangrijk het is om voor elkaar te zorgen.’

Tijdens de bezettingsjaren van de Tweede Wereldoorlog werd de Waalsdorpervlakte door nazi-troepen gebruikt als executieplaats. Op het Waalsdorpervlakte werden verzetsstrijders gevangengezet in het Oranjehotel ter dood gebracht. Beide locaties krijgen binnenkort de aanduiding rijksmonument.

Gezien de impact die de Tweede Wereldoorlog had op de joodse gemeenschap, vindt Van Engelshoven het essentieel om het joodse erfgoed te beschermen. Daarom besteedt ze 2,5 miljoen euro aan onderhoud en restauratie van cultureel belangrijke sites, met bijzondere aandacht voor joodse begraafplaatsen.

Ook werkt de minister aan een plan om de Nederlandse delen van de Atlantikwall – de kustverdedigingslinie van de nazi’s in Europa – in stand te houden. Delen van deze muur zijn in Nederland al beschermd, maar er is weinig verband tussen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws