4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Nederland niet voorbereid op buitenlandse digitale dreigingen: generaal

- Advertisement -


De Nederlandse inlichtingendiensten en Defensie zijn niet goed voorbereid om digitale dreigingen vanuit het buitenland in kaart te brengen, zei brigadegeneraal Wilfred Rietdijk tegen de Volkskrant. Hij waarschuwt specifiek voor nepnieuws, met name Rusland. Nederland moet volgens Rietdijk een nieuwe, gespecialiseerde organisatie oprichten om deze dreigingen in kaart te brengen en zich voor te bereiden op een ‘informatieoorlog’.

Volgens Rietdijk, strategisch adviseur Nationale Veiligheid en Cyber ​​bij Defensie, heeft Nederland dringend behoefte aan een centrale organisatie die permanent in de gaten houdt op welke manieren de democratie wordt ondermijnd door buitenlandse mogendheden. Zijn afdeling is niet opgewassen tegen het identificeren van nieuwe technieken die worden gebruikt in moderne oorlogsvoering, zoals nepnieuws, zei hij tegen de krant.

Onjuiste meldingen en nepnieuws stellen het vertrouwen van burgers op de proef, aldus Rietdijk. Hij vindt dat de overheid moet ingrijpen en verkeerde informatie moet corrigeren. De generaal roept de regering op om samen te werken met “belangrijke media”. Zo kan de overheid bevestigen in hoeverre een verhaal geverifieerd wordt. ‘Media kunnen dat in hun rapport plaatsen, dan kunnen we een krachtiger standpunt innemen tegen desinformatie’, zei hij volgens de Volkskrant.

Defensiedeskundige Ko Colijn maakt zich minder zorgen over de nepnieuws dreiging uit Rusland en noemt het een hype. ‘Buitenlandse inmenging bij verkiezingen is niets nieuws’, zei hij tegen de Volkskrant. ‘Alleen de middelen zijn anders. Bovendien doen de Amerikanen het vaker dan wie dan ook.’

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws