6.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Nederland op slot: geen files als scholen, bedrijven blijven gesloten

- Advertisement -


Nederland is wakker geworden in een land dat maandagochtend grotendeels tot stilstand is gekomen. Met bedrijven, scholen en kinderdagverblijven grotendeels gesloten tot 6 april, waren de wegen en het openbaar vervoer erg stil. Hierdoor meldden zowel reizigersvereniging ANWB als Rijkswaterstaat vanmorgen geen files – een ongekende situatie, meldt NU.nl.

Maandagochtend zie je om 8.00 uur meestal zo’n 400 kilometer file op de Nederlandse wegen. ‘Dat was nu zo’n vier kilometer. En toen waren het files door aanrijdingen of klapbanden van vrachtwagens’, zei verkeerslezer Cees Quax tegen de NOS.

Vrijdag waren de wegen al rustig, toen veel Nederlanders vanuit huis begonnen te werken. Maar zondag kondigde premier Mark Rutte aan dat scholen, kleuterscholen en kinderdagverblijven vanaf maandag gesloten zijn. Alleen de kinderen van werknemers met zogenaamde “vitale beroepen” kunnen nog tot minimaal 6 april rekenen op kinderopvang. Ook restaurants, sportclubs, seksclubs, sauna’s en cafés zijn vanaf maandag gesloten.

De lokale veiligheidskantoren bepalen de komende dagen waar de kinderen van ouders met vitale beroepen worden opgevangen. Dit geldt voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar met beide ouders in een vitaal beroep – beroepen die cruciaal zijn om de samenleving draaiende te houden tijdens het coronavirus, zoals gezondheidswerkers, onderwijsmedewerkers, werknemers van het openbaar vervoer, andere gemeentelijke diensten zoals afvalinzameling, en journalistiek.

Een volledige lijst met essentiële beroepen is hier te vinden, hoewel deze kan worden bijgewerkt. Politici in Den Haag praten maandag over de zaak, na kritiek dat onder meer de uitvaartbranche en schoonmakers niet op de lijst stonden, meldt de NOS. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vertelde de omroep dat meer informatie over de mogelijke uitbreiding van de lijst ‘overdag’ zal komen.

Voor maandag en dinsdag kan deze specifieke groep ouders hun kinderen meenemen naar de centra en scholen die ze normaal gebruiken. Hoeveel kinderen er precies bij betrokken zijn, is nog niet duidelijk, zei Monique Vreeburg van de Sectororganisatie Sociale Kinderopvang tegen NU.nl. ‘De veiligheidskantoren kijken welke locaties deze kinderen de komende drie weken opvangen. Dit gebeurt allemaal in overleg met de gemeente en [municipal health service] GGD. “

Ook zal worden besproken hoe kinderverzorgers zullen weten of ouders die hun kind naar de kinderopvang brengen een essentieel beroep hebben, zei ze. ‘Dat is een belangrijke vraag, maar de hulpverleners kunnen het niet controleren. Maandag en dinsdag gaan we ervan uit dat iedereen te goeder trouw werkt’, aldus Vreeburg.

Patrou, de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland, vertelde de NOS dat kinderen maandag niet worden geweigerd, wat voor soort baan hun ouders ook hebben. “We bevinden ons allemaal in een compleet nieuwe realiteit vandaag, dus het is echt een beetje zoeken”, zei regisseur Jeanine Lemmens tegen de omroep. ‘Wat ik kan zeggen over een of twee ouders in vitale beroepen, is dat we vandaag niet erg streng zullen zijn over die vereiste. We gaan leren wat er vandaag gebeurt en er is op dit moment tenminste ruimte voor.’Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws