7.4 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Nederland past wet aan om sexting van volwassenen aan minderjarigen strafbaar te maken

- Advertisement -


Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid actualiseert de wet op seksueel grensoverschrijdend gedrag zodat meer vormen van seksmisdaad, zowel online als offline, onder de wet vallen. Een van de belangrijkste veranderingen is dat het sturen van expliciete seksuele beelden naar een kind straks expliciet een strafbaar feit is, aldus de minister in een verklaring.

Het actualiseren van de wet houdt ook in dat rekening wordt gehouden met de bestaande opvattingen over normaal seksueel gedrag onder tieners, aldus de minister. Sexting onder tieners valt momenteel onder kinderpornografie. De minister zal hierin verandering brengen zodat “het uitwisselen van zelfgemaakte seksuele beelden” onder tieners van 12 tot 16 jaar “niet strafbaar is in een gelijkwaardige situatie tussen leeftijdsgenoten en als de beelden uitsluitend voor privégebruik bestemd zijn”.

Een volwassene die een minderjarige sextt, is uitdrukkelijk strafbaar en kan een gevangenisstraf van maximaal twee jaar krijgen.

Ook verlengt de minister de strafbaarstelling van seks tegen de wil. Het wordt straks strafbaar om seks met iemand te hebben als je op basis van de feiten en omstandigheden weet of zou moeten weten dat de seksuele handelingen tegen hun wil zijn. ‘Een’ nee ‘is een’ nee ‘. Maar nee’ nee ‘betekent niet automatisch’ ja ‘. Als de ander niet duidelijk spreekt, moet je eerst nagaan of ze seksueel contact willen. Als je dat niet doet, je riskeert straf. ”

De strafbaarstelling van verkrachting wordt ook uitgebreid, zodat een mannelijk slachtoffer dat wordt gedwongen of gechanteerd om het lichaam van de dader of dat van een derde partij binnen te dringen, wordt beschouwd als verkrachting, in plaats van de huidige aanranding. “Op deze manier kan gelijke recht worden gedaan aan mannelijke en vrouwelijke slachtoffers van seksueel geweld.”

Seksuele intimidatie, zowel online als persoonlijk, wordt ook strafbaar gesteld. En een aantal maximumstraffen nemen toe. Seksuele handelingen met een kind onder de 12 jaar krijgen straks een maximale gevangenisstraf van 15 jaar. Als het kind tussen de 12 en 16 jaar is, is de maximale gevangenisstraf binnenkort 12 jaar. Seks met een anderszins kwetsbare of weerloze persoon, bijvoorbeeld iemand die sterk onder invloed is van drugs of alcohol, krijgt binnenkort een maximale gevangenisstraf van 12 jaar.

“Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt te vaak voor en heeft vaak langdurige en doordringende gevolgen”, zei minister Grapperhaus. ‘Mensen voelen zich onveilig, gekwetst of vernederd. Seks moet vrijwillig en gelijk zijn; dat is de sociale norm.’

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws