4.4 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Nederland pompt 460 miljoen euro in onderwijs; Leraren annuleren geplande staking

- Advertisement -


Het Nederlandse kabinet kondigde vrijdag aan dat het met lerarenvakbonden en werkgevers een akkoord heeft bereikt om de overheidsuitgaven aan onderwijs met circa 460 miljoen euro te verhogen, zei premier Mark Rutte in een interview met omroep NOS. De deal maakt een einde aan een geplande staking van 6 november door leraren in het basis- en middelbaar onderwijs en leraren in het speciaal onderwijs, lerarenvakbond AOb vertelde de omroep.

‘We hadden in het algemene debat na Budgetdag al gezegd dat we gaan proberen geld te vinden. Er is inmiddels een mooi bedrag gevonden, 460 miljoen’, zei Rutte. ‘Een klein deel daarvan is structureel geld’, voegde hij eraan toe dat verdere details ‘nog moeten worden uitgewerkt’.

Het geld zou voornamelijk worden besteed aan de voorwaarden waarover in een collectieve arbeidsovereenkomst met de leraren wordt onderhandeld, maar ook om hun veeleisende werklast te verminderen. Het zal worden gespreid over een paar jaar, zei hij, en bevat een belofte van contant geld van Arie Slob, de minister die momenteel het onderwijsvraagstuk behandelt, die zich had gecommitteerd aan een boost van 285 miljoen euro voor de sector, maar slechts eenmaal een onderhandeling overeenkomst was gesloten.

Het overeengekomen bedrag is hoger dan de 423,5 miljoen euro die vakbonden en werkgevers afgelopen juli hebben geëist. Vakbond AOb zei dat er veel nodig was om een ​​lerarentekort aan te pakken dat mogelijk ongeveer 40 procent van de scholen in Nederland treft, waaronder een Amsterdamse Montessorischool die de deuren sloot vanwege personeelsproblemen. De vakbond wilde dat het geld zou worden besteed aan salarisverhogingen, verminderde werkdruk en de toezegging van het kabinet om een ​​eenmalig bedrag uit te geven om de tekorten aan leraren in het basisonderwijs te bestrijden.

De onderwijssector was zeer teleurgesteld over het derde kabinet van Rutte vanwege de onwil om de bestedingen in de sector zinvol te verhogen. Het debat nam toe toen de regering, met het voordeel van een begrotingsoverschot, weinig verbeteringen beloofde op de dag dat de voorgestelde nationale begroting bekend werd gemaakt.

Het leidde tot een eerste oproep van de vakbonden om te staken, en er werden onderhandelingen gevoerd voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Teleurstelling werd ook geuit door de nieuwe ECB-leider Christine Lagarde, die perplex stond van het overschot van de regering en het gelijktijdig gebrek aan investeringen in onderwijs, infrastructuur en innovatie.

De docenten gingen in maart al een dagstaking over hun klachten. De campagne werd ook ondersteund door docenten in het hoger onderwijs en ondersteund door vakbonden en supporters als AOb, FNV, PO in Actie, VO in Actie en FVoV.

In plaats van de staking van maart, die op het Malieveld in Den Haag plaatsvond, vroegen de organisatoren van stakingen van volgende week leraren om zoveel mogelijk tijd te besteden aan het via sociale media naar het publiek brengen van hun boodschap.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws