4.3 C
Utrecht
dinsdag, februari 7, 2023

Nederland speelt een sleutelrol bij coronavirusvaccins, samenwerking EU

- Advertisement -


Nederlandse onderzoekers gaan een leidende rol spelen bij het bewaken van de veiligheid en werkzaamheid van vaccins tegen het coronavirus in Europa. Dit project is uitgevoerd in opdracht van het European Medicines Agency (EMA) en wordt geleid door UMC Utrecht en Universiteit Utrecht. Project ACCESS zal zich richten op de voorbereiding van Europa om de doeltreffendheid en veiligheid van Covid-19-vaccins die op de markt komen, goed en gezamenlijk te bewaken.

De onderzoekers gaan onderzoeken hoe vaak Covid-19, de luchtwegaandoening veroorzaakt door het nieuwe coronavirus, zowel met als zonder vaccinatie voorkomt. De onderzoekers zullen de komende maanden in kaart brengen hoe de ziekte zich verspreidt en zich voordoet in verschillende gemeenschappen, voordat iemand ertegen wordt ingeënt. Dit wordt gedaan aan de hand van beschikbare historische, anonieme zorggegevens van ruim 100 miljoen mensen in zeven Europese landen, waaronder Nederland.

Zodra een vaccin is goedgekeurd en vrijgegeven voor gebruik, zullen de onderzoekers de verspreiding en presentatie van Covid-19 blijven volgen. Door de gegevens voor en na vaccinatie te vergelijken, kunnen de onderzoekers bepalen hoe effectief het vaccin is.

Ze zullen ook nauwlettend in de gaten houden voor zeldzame bijwerkingen en syndromen die mogelijk niet zijn onthuld in de klinische onderzoeken. Vervolgens wordt in samenwerking met de EMA en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een lijst met bijwerkingen opgesteld.

Het is erg belangrijk om voorbereid te zijn, zegt Miriam Sturkenboom, hoogleraar Observational Data Analysis en werkzaam bij UMC Utrecht. “Normaal gesproken duurt de ontwikkeling van een vaccin ongeveer 10 tot 15 jaar, nu moet dat binnen een jaar gebeuren”, legt ze uit. “De ontwikkelaars slaan geen stappen over, maar versnellen elke stap. Als een vaccin op de markt komt, zal het waarschijnlijk pas bij enkele duizenden mensen zijn getest. Vanwege de korte doorlooptijd is de onderzoeksgroep beperkt en bepaalde subgroepen zoals ouderen, zwangere vrouwen en kinderen zullen nauwelijks in het onderzoek zijn betrokken. ‘

Bij dit project zijn in totaal 22 Europese organisaties betrokken, waaronder het Nederlandse volksgezondheidsinstituut RIVM, het bijwerkingencentrum Lareb en het Pharmo Institute – een onderzoeksinstituut in Utrecht.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws