4.3 C
Utrecht
dinsdag, februari 7, 2023

Nederland verbiedt vluchten vanuit China, Italië, Zuid-Korea; Turkije verbiedt NL-vluchten

- Advertisement -


Nederland zal beginnen met het verbieden van de aankomst van vluchten uit verschillende landen die het zwaarst zijn getroffen door de uitbraak van het Covid-19-coronavirus. Het besluit zal gevolgen hebben voor vluchten uit China, Hong Kong, Iran, Italië en Zuid-Korea, zei minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen vrijdag na een ontmoeting met kabinetsleden.

De beperking zou vrijdag om 18.00 uur beginnen, minder dan drie uur nadat de aankondiging was gedaan. Alle betrokken landen zijn vooraf op de hoogte gebracht, vertelde een woordvoerder van het Ministerie van Infrastructuur aan NL Times. De regels blijven van kracht tot en met 26 maart, maar kunnen op elke willekeurige dag worden aangepast met landen die indien nodig worden toegevoegd aan of verwijderd uit de lijst.

‘Vluchten die voor die tijd zijn vertrokken, mogen nog wel in Nederland landen’, aldus de minister van Infrastructuur. “Maar na 18.00 uur mogen er geen vliegtuigen meer opstijgen uit die landen”, zo voegt Nederland eraan toe. De beslissing is om te voorkomen dat nieuwe mensen het land binnenkomen die het virus dragen, zei de minister van Infrastructuur.

Er was geen plan om Nederlanders die naar Nederland willen terugkeren te repatriëren, maar het kabinet onderzoekt de mogelijkheden. Een woordvoerder van het ministerie zei ook dat de hulp waarschijnlijk wordt verleend aan buitenlandse legale inwoners, en niet alleen aan Nederlanders. Degenen in Italië kregen het advies om landtransport terug naar het land te zoeken.

‘De effecten zijn groot. Het is een grote klap voor Schiphol’, zei premier Mark Rutte na de wekelijkse ministervergadering. Voordat de nieuwe beperkingen openbaar werden gemaakt, had de luchthaven voor maart een daling van 30 procent in de passagierstotalen ingeschat vanwege een inreisverbod van de Verenigde Staten en het annuleren van vluchten naar China.

Het inreisverbod geldt alleen voor passagiersvluchten en niet voor vrachtvluchten. Rutte stelt dat de regering overweegt uitstel van betaling aan Nederland toe te kennen aan luchtvaartmaatschappijen als zij door het inreisverbod in financiële moeilijkheden verkeren.

Vluchtverbod in Turkije

Enkele ogenblikken nadat de persconferentie was afgelopen, kondigde Turkije ook aan dat het geen vluchten meer toestaat vanuit Nederland daar binnen te landen. De beperkingen blijven van kracht tot 17 april en omvatten ook vluchten uit acht andere landen in Europa.

Turkije heeft nu een vluchtverbod voor 13 landen. Vrijdag waren er vijf bevestigde gevallen van coronavirus die openbaar werden gemeld. De minister van Volksgezondheid van het land zei dat de vier nieuwe vrijdag aangekondigde gevallen verband hielden met de eerste patiënt.

In Nederland zijn 804 mensen positief getest op coronavirus in de periode van twee weken van 27 februari tot 12 maart. Van die patiënten zijn tien ouderen met aanvullende gezondheidsklachten overleden.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws