7.4 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Nederland verlaagt snelheidslimiet om luchtverontreinigende stoffen drastisch te verminderen: rapport

- Advertisement -


Bestuurders in Nederland worden straks beperkt tot slechts 100 kilometer per uur op de Nederlandse wegen, in een poging om de luchtverontreiniging direct en dramatisch terug te dringen, aldus bronnen bij omroep NOS. De nieuwe snelheidslimiet zou moeten betekenen dat de regering plannen kan voortzetten om volgend jaar bijna 75 duizend nieuwe woningen te bouwen zonder in strijd te komen met een recente uitspraak die het land dwingt de uitstoot te beperken, zei de NOS.

Op sommige plaatsen zal de snelheidslimiet de volgende dag van 19.00 uur tot 06.00 uur blijven oplopen tot 130 kilometer per uur, aldus de bron van de omroep. Het was niet meteen duidelijk wanneer de nieuwe rijregels in werking zouden treden. Het gerucht ging al weken dat de verandering een pakket was met onmiddellijke maatregelen om het probleem van de vervuiling aan te pakken.

Het land zal naar verwachting ook een aankoopregeling lanceren om oude auto’s van de weg te krijgen, vervolgde het rapport. Voertuigen ouder dan 15 jaar zouden een van de grootste uitstoters van stikstof in het land zijn.

Daarnaast heeft de regering een overeenkomst om de uitstoot van vee te verminderen door een ander type voer te gebruiken dat de hoeveelheid ammoniak die door koeien wordt uitgestoten, vermindert.

Het lek werd enkele uren voordat premier Mark Rutte een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de bouwsector en civiel ingenieurs zou houden over stikstofemissies en PFAS-chemische verontreinigingen gepubliceerd. Ook minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen en minister van Milieu en Huisvesting Stientje van Veldhoven zouden de vergadering bijwonen.

Volgens Rutte zijn deze plannen alleen voor de korte termijn, aldus de NOS. Over een maand zal een langetermijnplan voor het omgaan met emissies in gebieden die onder de aanwijzing van de Europese Unie voor Natura 2000 vallen, worden onthuld.

De rechtse VVD-partij van Rutte was niet blij met de snelheidslimiet, maar gaf toe dat het nodig was. Kamerlid Klaas Dijkhoff zei dat zijn ‘autofeestje’ zich realiseerde dat de maximumsnelheid van 100 km / u het beste is voor Nederland.

Van Nieuwenhuizen is ook VVD-lid, terwijl Van Veldhoven lid is van de centristische D66-partij.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws