4.6 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Nederland verloor 2,3 miljoen arbeidsmigranten uit het oog: rapport

- Advertisement -


De Nederlandse autoriteiten zijn 2,3 miljoen migrerende werknemers uit het oog verloren – ze hebben een burgerservicenummer in Nederland, maar de Nederlandse autoriteiten hebben geen idee waar ze zijn, meldt Trouw op basis van eigen onderzoek. Dit maakt het voor de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid moeilijk, zo niet onmogelijk, om te controleren of deze mensen worden uitgebuit.

Het gaat om niet-Nederlanders die aangeven minder dan vier maanden in Nederland te verblijven. Of ze het land hebben verlaten, is onbekend. Waar ze in Nederland verbleven is ook niet bekend, aldus de krant. Het is daarom voor de autoriteiten niet mogelijk om te controleren of deze werknemers onder behoorlijke omstandigheden werken of goed gehuisvest zijn.

Deze arbeidsmigranten staan ​​ingeschreven in de buitenlandse registratie RNI. Dit register is voor mensen die niet per se een adres in Nederland hebben, maar een burgerregistratie of BSN-nummer nodig hebben omdat ze hier geld ontvangen, zoals mensen die in het buitenland wonen maar in Nederland pensioen ontvangen. Migrerende werknemers kunnen zich hier registreren zonder een adres in Nederland op te geven. De registratie en BSN zijn permanent – een seizoensarbeider die twee maanden per jaar in Nederland werkt, hoeft zich maar één keer te registreren.

De keerzijde van het systeem is dat het voor de inspectie moeilijk is om toezicht te houden, omdat er geen adressen zijn voor tijdelijke arbeidsmigranten. Migranten dienen zich bij een Nederlandse gemeente te registreren als ze langer dan vier maanden in Nederland wonen. Het gebrek aan adressen maakt dit ook moeilijk op te volgen. Volgens de krant laat het nieuwste ‘Nationale beeld van ondermijnende misdaad’ zien dat deze regel ‘massaal wordt ontweken’.

Conny Rijken, hoogleraar mensenhandel en globalisering aan Tilburg University, noemde dit een enorme blinde vlek. ‘We hebben een onzichtbare groep gecreëerd. Aangezien we weten dat arbeidsmigranten en migranten zonder papieren kwetsbaar zijn voor verschillende vormen van fraude en uitbuiting, zou dat ons in ieder geval voorzichtig moeten maken’, zei hij tegen Trouw.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws