7 C
Utrecht
zaterdag, januari 22, 2022

Nederland zat een maand in lockdown. Was dat wel nodig?

- Advertisement -


In het OMT-overleg van 17 december zijn gunstige scenario’s wel besproken. “We hebben ongeveer twintig verschillende scenario’s gezien”, aldus Bonten. “Maar voor je beleid kies je een heel slecht scenario, want daar moet je je op voorbereiden.”

Wat ook meespeelt is dat Nederland er slecht voorstond. “De ziekenhuizen lagen toen nog vol. Weinig mensen hadden een booster gehad en we hadden ongelooflijk weinig kennis over wat er zou gebeuren. Op basis daarvan hebben we gezegd: we moeten wat tijd kopen.” In andere landen was die noodzaak er minder, volgens Bonten, omdat ze in de rest van Europa veel verder waren met boosteren.

Volgens het model zouden de ziekenhuisopnames inmiddels weer moeten gaan stijgen, maar dat is – twee weken nadat het aantal besmettingen weer waren gaan stijgen – nog altijd niet gebeurd. Volgens Ten Bosch komt dat doordat omikron in Nederland nauwelijks nog rondgaat bij mensen boven de zestig. Zodra dat wel gebeurt zullen ook de ziekenhuisopnames weer gaan toenemen. “Die stijging gaat nog komen”, aldus Ten Bosch.

Omdat niemand weet hoe snel dat zal gaan, vinden beiden het verstandig dat nog niet alles in één keer wordt versoepeld. “We hebben twee keer eerder alles losgelaten. En dat is twee keer niet goed gegaan”, aldus Bonten, verwijzend naar de versoepelingen van afgelopen zomer en september. LUMC-epidemioloog Frits Rosendaal is dat met hem eens. “We moeten eerst kijken wat deze versoepelingen doen.”

Overdreven

Maar was de lockdown niet wat overdreven? “Of we met de huidige kennis op dat moment voor een lockdown waren gegaan, dat weet ik niet,” zegt OMT-lid Marc Bonten. Toch staat hij nog steeds achter het advies van toen. “Vanwege het feit dat er nog weinigen geboosterd waren, hadden we sowieso forse maatregelen geadviseerd. We wilden tijd kopen om te boosteren, de ziekenhuisbezetting te laten dalen en kennis te verzamelen. Dat is gebeurd.”

Ook Rosendaal en Ten Bosch, die niet in het OMT zitten, vinden de lockdown verdedigbaar. “Ik heb bij eerdere golven vaak gedacht: hadden we niet wat eerder moeten ingrijpen? Dus ik ben blij dat we dit keer uit voorzorg hebben gehandeld”, aldus Rosendaal.

Ten Bosch denkt er net zo over: “Ook als omikron 50 procent minder ziekmakend is, kon volgens de prognoses de zorg het niet aan. Dus was het een logisch besluit.” Of met de kennis van nu de avondlockdown van toen voldoende was geweest om de zorg niet te overbelasten, kan Ten Bosch niet zeggen. “Dat is lastig om zo te zeggen, dat zul je opnieuw moeten modelleren.”Lees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws