8.7 C
Utrecht
donderdag, oktober 28, 2021

Nederland zet meer geld in voor Long Covid-onderzoek

- Advertisement -


Het ministerie van Volksgezondheid stelt meer geld beschikbaar om Long Covid te bestuderen, de verzamelnaam voor de symptomen die sommige mensen treffen die weken of maanden worstelen met het coronavirus. De financiering is bevestigd door minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Mensen met Long Covid kunnen last hebben van vermoeidheid, concentratieproblemen en kortademigheid. Eerder was al 2,88 miljoen euro gereserveerd voor onderzoek naar deze aandoeningen. Inmiddels is er 7,8 miljoen euro extra vastgelegd. Het onderzoek dat nu al gaande is, is mede gericht op het identificeren van de symptomen en het aantal mensen dat er last van heeft. Ook is er een onderzoek gestart naar het effect van vaccinatie op Long Covid.

Ook elders in de wereld lopen onderzoeken naar langdurige Covid. De Nederlandse onderzoeken zijn geregistreerd bij een internationale, centrale database, zodat onderzoekers over de hele wereld van elkaars kennis kunnen profiteren.

De herstelzorg voor mensen met Lang Covid, zoals fysiotherapie, logopedie en ergotherapie, kan worden vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De eerder voor dit doel in het leven geroepen regeling is op verzoek van de Tweede Kamer verlengd tot 1 augustus volgend jaar.

Langdurige Covid-patiënten krijgen ook meer tijd voor een verwijzing. Voorheen moesten zij hun herstelzorg maximaal vier maanden na het einde van de besmetting regelen. Ze hebben daar nu zes maanden de tijd voor. Eventueel kan een huisarts iemand ook doorverwijzen voor een tweede behandelfase.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws