Nederlander verspilt miljarden aan ICT-storingen: MP


De parlementaire commissie die ICT-projecten onderzocht, maakte een ‘veilige inschatting’ dat de Nederlandse overheid jaarlijks 1 tot 5 miljard euro verspilt aan ICT-storingen.

De commissie, onder leiding van Ton Elias (VVD), heeft woensdag het eindrapport gepresenteerd. Het rapport noemt het een “onaanvaardbaar hoog bedrag”.

De commissie kwam tot harde conclusies over de manier waarop de overheid omgaat met IT-projecten. Het rapport leest dat de overheid vaak geen controle heeft over haar IT-projecten met betrekking tot de kosten, tijd of zelfs het eindresultaat. Volgens hen moet er een IT-autoriteit worden opgericht om te voorkomen dat de toekomstige IT-projecten van de overheid tot dure storingen leiden.

Het exacte bedrag dat de IT-projecten van de overheid jaarlijks kosten, is moeilijk te bepalen. Niemand weet volgens de commissie hoeveel de overheid aan IT uitgeeft, en daarom weet niemand hoeveel geld er met storingen gemoeid is. ‘Een veilige schatting op basis van informatie van verschillende experts komt neer op 1 tot 5 miljard verspilling per jaar’, stelt het rapport.

Volgens de commissie heeft de Tweede Kamer afstand gedaan van haar toezichthoudende rol door “gebrek aan interesse in IT en een gebrek aan expertise op IT-gebied”. Het voorgestelde Bureau IT-testen (BIT) zal onder het Ministerie van Algemene Zaken vallen en projecten van meer dan 5 miljoen zullen worden getest op “gezond verstand regels”. Het project mag pas doorgaan na goedkeuring door BIT.

Minister Stef Blok noemde de conclusies van de commissie ‘een sterke boodschap aan de ministers en iedereen die betrokken is bij besluitvorming, aanbesteding en implementatie van IT-projecten’. Blok vervolgt dat de regering de aanbevelingen van de commissie zorgvuldig zal overdenken.

Spring naar toolbar