1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Nederlanders betalen niet 90% van de salarissen die verloren zijn gegaan vanwege werktijdvermindering: rapport

- Advertisement -


Het regerende kabinet zei dat het een programma zou uitbreiden om hulp te bieden aan werkgevers die negatief zijn getroffen door de coronavirus pandemie. Het programma heeft betrekking op bedrijven in crisis die de contracturen van hun werknemers tijdelijk willen verminderen en hun salaris dienovereenkomstig willen aanpassen. De regeling voorziet momenteel in overheidsfinanciering ter dekking van 75 procent van het verloren loon, rechtstreeks aan de werknemer betaald, en voor de rest door de werkgever.

Dat zal oplopen tot een maximale garantie van 90 procent van de overheid, meldt omroep NOS op basis van anonieme bronnen. De verhuizing komt bovenop het uitgebreide BMKB-financieringsprogramma voor kleine en middelgrote bedrijven, waarbij de bank een kredietfaciliteit verstrekt en de overheid zich ertoe verbindt tot 90 procent van het geleende geld terug te betalen als het bedrijf niet in staat is om terug te betalen.

De regering heeft ook gezegd dat ze meer dan een miljoen zelfstandigen verder zal helpen. Meer details van alle drie de programma’s zouden dinsdagavond worden vrijgegeven.

Elke uitbreiding van deze programma’s zou blijk geven van commitment van het Nederlandse kabinet nadat premier Mark Rutte had beloofd dat geen enkele ondernemer zou stranden, omdat het coronavirus verschillende nieuwe beperkingen oplegde aan de Nederlandse samenleving en de nationale economie. Rutte zei tegen de grote en kleine ondernemers van het land: ‘Het kabinet zal doen wat nodig is om u te ondersteunen.’

Het staat in contrast met uitspraken van minister van Economische Zaken Eric Wiebes, die in een weekendinterview sprak over de sociale beperkingen. ‘Het zal voor veel freelancers een daling van het inkomen betekenen. Die hebben ze ook zelf gekozen.’ Vervolgens legde hij uit: ‘De freelancers hebben zelf gezegd dat ze geen vast dienstverband willen. Deze mensen hebben dat risico bewust zelf genomen.’

Volgens het ministerie van Sociale Zaken hebben dinsdagavond ruim 54 duizend bedrijven toestemming gevraagd om de arbeidsduur van werknemers te verminderen. Normaal gesproken vragen slechts een paar honderd bedrijven de vergunning per jaar aan.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM was een van de bedrijven die toestemming bij het ministerie had aangevraagd. Het was van plan de uren van 70 procent van zijn personeel te verkorten, omdat het passagiersschema werd teruggebracht tot slechts 10 tot 20 procent van de normale activiteiten.

Door het grote aantal aanvragen vertraagde de website van het ministerie aanzienlijk en crashte het bij gelegenheid.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws