6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

Nederlanders kregen meer tijd om te beslissen over orgaandonatie in afwachting van nieuwe wet

- Advertisement -


Volwassen Nederlanders krijgen meer tijd om te beslissen of ze al dan niet orgaandonor willen worden, voor de nieuwe wet die mensen automatisch als donor registreert, tenzij expliciet bezwaar wordt gemaakt. Het ministerie was van plan om met ingang van deze zomer mensen tot een besluit te bewegen, maar minister Martin van Rijn voor Medische Zorg besloot dit uit te stellen tot september. AD vindt het ongepast om mensen in deze tijd van crisis met zo’n grote beslissing te confronteren.

“De corona-crisis heeft grote gevolgen voor alle Nederlanders. Ik wil mensen de komende maanden niet lastig vallen met de belangrijke keuze voor orgaandonatie. Daarom geef ik iedereen meer tijd.” Vanaf september ontvangen alle Nederlandse volwassenen die zich niet hebben aangemeld of zij na overlijden orgaandonor willen worden, een brief. Zes weken later volgt een herinnering.

In september 2021 staat iedereen in het nieuwe donorregister – in plaats van maart 2021. Degenen die niet reageren op de instructies van het ministerie, worden automatisch geregistreerd als iemand die geen bezwaar heeft tegen orgaandonatie. Dat kan op elk moment worden gewijzigd.

De minister wil de officiële implementatie van de nieuwe wet, gepland voor 1 juli dit jaar, niet uitstellen omdat het onzeker is of en wanneer de coronaviruscrisis voorbij is. Het oude register, dat mensen automatisch registreerde als geen donor, tenzij ze expliciet zeiden hun organen te willen doneren, is technisch gezien ook niet ontworpen om veel langer dan 1 juli actief te zijn.

Uit een peiling bleek volgens AD ook dat 64 procent van de Nederlanders vindt dat de regering de nieuwe donorwet volgens plan moet implementeren. 28 procent vindt dat het moet worden uitgesteld ..

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws