7.6 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Nederlanders steken nog eens € 13 miljard in bedrijfsondersteuning voor coronavirus

- Advertisement -


Met berichtgeving door Janene Pieters.

De regering zet nog eens 13 miljard euro in om ondernemers te ondersteunen die door de coronaviruscrisis in financiële nood verkeren. Het huidige pakket noodmaatregelen, dat op 1 juni afloopt, wordt met drie maanden verlengd, maakte premier Mark Rutte woensdag bekend.

Er gaat tien miljard euro naar de verlenging van de NOW-regeling om werkgevers te helpen hun werknemers nog drie maanden vast te houden. Ongeveer 1 miljard euro was bestemd voor de ondersteuning van kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) voor de komende drie maanden als ze ten minste 30 procent van hun omzet hebben verloren, en nog eens 50 miljoen gaat naar een nieuw programma voor het omscholen van werknemers.

Een belangrijke verandering werd aangekondigd voor veel zelfstandigen die de TOZO-betalingsregeling gebruikten om hun inkomen te verhogen tot het basisinkomen. Terwijl voorheen de inkomsten van hun partners niet relevant waren om in aanmerking te komen voor het programma, kan het inkomen van een partner iemand vanaf juni uitsluiten van het programma. De regering was ook geneigd om een ​​regeling af te wijzen om maandelijks 600 euro te betalen aan flexibele en tijdelijke werknemers die geen werk meer hebben.

Er zijn veel problemen aan de horizon, waarschuwde de minister van Sociale Zaken van het land, Wouter Koolmees. ‘Er komen moeilijke tijden met faillissementen en werkloosheid’, zei hij.

De coronaviruscrisis heeft volgens Rutte een enorme negatieve impact op de Nederlandse economie. Vooral de werkloosheidscijfers noemde hij dramatisch. ‘Daarom is het des te belangrijker om ondernemers en hun werknemers zo goed mogelijk te ondersteunen’, zei hij in een persconferentie van 30 minuten na de wekelijkse bijeenkomst met de ministers.

“Uiteindelijk is het doel om banen zo goed mogelijk te beschermen, en tegelijkertijd te garanderen dat ondernemers en werknemers zich aanpassen aan de nieuwe realiteit en aan de blijvende veranderingen die zichtbaar worden in onze samenleving.”

Meer ondersteuning voor nu, maar niet voor altijd

Op de briefing van Rutte volgde een gezamenlijke persconferentie van Eric Wiebes, minister van Financiën Wopke Hoekstra en Koolmees. De ministers kwamen overeen om het ondersteuningspakket dat momenteel voor bedrijven beschikbaar is met drie maanden te verlengen, met enkele aanpassingen.

“We zijn deze crisis ingegaan met een goede uitgangspositie: een bloeiende economie en de laagste werkloosheid ooit. Dit pakket geeft ons de ruimte om de komende maanden in de nieuwe realiteit te leven. Het vereist veel veerkracht en solidariteit van ons allemaal ‘, Zei Hoekstra.

De nieuwe steun voor kmo’s zal bedrijven die in aanmerking komen in het kader van de huidige TOGS-regeling een extra belastingvrije vergoeding krijgen om vaste kosten te betalen. De bijdrage bedraagt ​​maximaal 20.000 euro voor een periode van drie maanden.

De ministers zeiden ook dat de NOW-regeling, voor bedrijven die een omzetdaling van 20 procent verwachten, ook tot en met augustus zal worden verlengd. Het zal ook worden uitgebreid om het geld te kunnen besteden aan andere kosten, niet alleen aan arbeid, met meer flexibiliteit om bedrijven te helpen die afhankelijk zijn van seizoensarbeiders. Bedrijven die profiteren van NOW mogen geen winst uitkeren aan aandeelhouders, aandelen terugkopen, noch bonusbetalingen doen aan management en bestuursleden. Elk bedrijf dat NU gebruikt, moet zijn personeel aanmoedigen om aanvullende trainingen te volgen.

Wiebes waarschuwde dat het geld niet voor altijd kan worden betaald en dat bedrijven op eigen benen moeten staan. Hij zei dat de steun meer gericht zal zijn, en herhaalt wat hij zei in een interview dat afgelopen weekend is gepubliceerd dat ondernemers voorbereid moeten zijn en flexibel moeten zijn. ‘De economie na de crisis zal anders zijn dan die van gisteren’, zei hij. ‘We weten allemaal dat er een tijd komt dat niet meer de belastingbetaler moet aanpassen, maar de ondernemers die zich moeten aanpassen.’

“Alle Nederlanders zullen dit voelen. We weten dat we in een recessie zijn beland en de gevolgen kunnen ingrijpend zijn. We vragen elke ondernemer, elke zelfstandige, elk bedrijf om aanpassingsvermogen”, aldus Hoekstra.

Meer details over het hulppakket zullen later worden onthuld, waarbij de sectoren die het meest op steun zijn gericht, nog ter discussie staan.

Minister van Financiën hoopvol ondanks sprong zonder werk

Eerder op de dag gepubliceerde werkloosheidscijfers hadden een ‘onmiddellijke buikpijn’ veroorzaakt, zei Hoekstra eerder op de dag tegen ANP. Maar hij zei dat het kabinet niet afgeschrikt was en beloofde alles te doen wat nodig is om bedrijven te redden en banen te beschermen.

“Ik hoop van harte dat de combinatie van een nieuw noodpakket en de heropening van de samenleving, hopelijk met mooi weer, enorm zal bijdragen aan de bedrijvigheid en de werkgelegenheid.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws