1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Nederlands bedrijf verkocht onbetrouwbare coronavirustests: rapport

- Advertisement -


Een Nederlands biotechbedrijf verkocht coronavirustesten die een grote kans hadden om een ​​foutief resultaat te geven, meldt Trouw op basis van een onderzoek van journalistiekplatform OCGRP en onderzoeksplatform Investico. Het gevaar van onjuiste resultaten is dat het iemand een vals gevoel van veiligheid kan geven en hem ten onrechte kan doen denken dat hij nu immuun is voor Covid-19.

Volgens het bedrijf Inzek zoeken de tests naar antilichamen om te zien of de geteste persoon het coronavirus heeft gehad en binnen tien minuten resultaten oplevert. Maar uit twee wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat deze resultaten zeer onbetrouwbaar zijn, schrijft de krant. Ook het Dutch Outbreak Management Team en de Europese Commissie stellen beiden dat dergelijke sneltesten nog niet zijn ontwikkeld, schreef Trouw.

De tests worden volgens de krant ook verkocht onder de indruk dat ze in Nederland zijn gemaakt, terwijl ze in feite door het Nederlandse bedrijf in China zijn gemaakt.

Het bedrijf verkocht zo’n 1,5 miljoen tests die in omloop zijn in meer dan 20 landen, waaronder in Nederland. Ze zouden ongecontroleerd op de markt kunnen komen, omdat de Inspectie voor de Gezondheidszorg alleen kijkt naar testen die rechtstreeks aan consumenten worden verkocht, terwijl dit bedrijf zegt dat het verkoopt aan zorgprofessionals, aldus Trouw.

Inzek ontkende de krant dat haar tests onbetrouwbaar zijn en dat ze valselijk in de handel worden gebracht zoals ze in Nederland zijn gemaakt. Volgens Trouw is de zinsnede “van Nederlandse makelij” na vragen van de krant van de website van het bedrijf verwijderd.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws