6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

Nederlands verdeeld over coronavirus tracking app

- Advertisement -


De Nederlandse bevolking is vrijwel gelijk verdeeld over het gebruik van een app om bij te houden wie er contact heeft gehad met iemand met de diagnose coronavirus, blijkt uit onderzoek van het RIVM en Nederlandse universiteiten onder een representatieve groep van 926 Nederlanders. Een derde van de respondenten zei dat ze de app zonder meer zouden installeren, een derde zei dat ze onzeker waren en een derde zei dat zeker niet.

De onderzoekers noemden de even divisie opvallend. ‘We hebben nog nooit zulke grote tegenstellingen gezien’, zeiden ze in hun rapport. Supporters vinden de app een goed idee, met een uitspraak: “Beter dan niets. Je wilt weten waar je aan toe bent.” Tegenstanders maken zich zorgen over privacy. ‘Ik wil zo’n app niet op mijn telefoon, ik heb het gevoel dat die mijn vrijheid zou belemmeren.’

Het doel van de app is om gebruikers te informeren wanneer ze contact hebben gehad met iemand die het coronavirus heeft, zodat ze alert kunnen zijn op symptomen. Hoe meer mensen de app installeren, hoe effectiever deze zal zijn. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei eerder dat minimaal 60 procent van de bevolking de app zal moeten gebruiken voor een goede efficiëntie. De app wordt momenteel nog ontwikkeld. In de plannen maakt de app gebruik van locatiegegevens. De eigenaar van de telefoon kan via de app melden dat hij besmet is, waarvoor een bevestigingscode van de GGD nodig is.

De onbesliste groep respondenten heeft veel vragen. Zal de app bijvoorbeeld vertellen waar het contact heeft plaatsgevonden, hoe lang ze contact hebben gehad en vanaf welke afstand? En meldt de app ze pas nadat de GGD de persoon in kwestie heeft getest, of direct nadat de persoon symptomen vertoont? Sommigen in deze groep installeren de app alleen als de voordelen opwegen tegen de nadelen, anderen alleen als bewezen is dat de app effectief is.

De regering heeft nu een belangrijke beslissing te nemen, zei onderzoeker Niek Mouter tegen de NOS. “Wil je snel verhuizen voor de kleine groep die al zo’n app wil, of wil je een grotere groep aan je app koppelen?” Alvorens deze beslissing te nemen, zal de overheid moeten onderzoeken hoe erg het zal zijn als minder dan 60 procent van de Nederlanders de app installeert en hoe laag dat aandeel kan dalen voordat de app nutteloos is, zei hij.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in reactie daarop gehoopt dat de meeste Nederlanders de app volgens de NOS gaan gebruiken. Het ministerie erkent dat “vertrouwen hierin cruciaal is” en daarom “privacy centraal staat” en het gebruik van de app niet verplicht is. Volgens het ministerie haalde het de drempel van 60 procent uit een onderzoek van de universiteit van Oxford. En in datzelfde onderzoek staat dat naar verwachting een lager aantal gebruikers ook het aantal infecties en het aantal doden zal verminderen.

Het onderzoek is uitgevoerd door het RIVM, de TU Delft, de Vrije Universiteit en de Universiteit Maastricht.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws