4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Nederlandse afgevaardigden kritisch over ’te trage’ reactie Europese Commissie op coronaviruscrisis

- Advertisement -


De meeste Nederlandse politieke partijen in het Europees Parlement zijn kritisch over hoe de Europese Commissie heeft gereageerd op de coronaviruscrisis. De FvD, VVD en PvdA vinden dat de Europese Commissie te traag heeft gereageerd. Het CDA denkt dat Europa het moeilijk heeft omdat de Commissie niet de bevoegdheid heeft om echte actie te ondernemen. Alleen de D66 zei dat de Commissie een aantal uitstekende initiatieven heeft genomen, meldt de NOS na met de partijen te hebben gesproken.

De reden dat de Europese Commissie volgens het CDA niet sneller en daadkrachtiger kon optreden, is omdat zij daartoe niet bevoegd is. ‘Ze hebben beperkte bevoegdheden en proberen te coördineren’, zei Europees parlementslid Esther de Lange tegen de omroep. ‘Ze kwamen met een richtlijn om de buitengrenzen te sluiten. De vraag is of alle landen met die richtlijn zouden hebben ingestemd als ze dat voorstel een paar weken eerder hadden gedaan. Ik denk het niet.’

Volgens de VVD en GroenLinks is een groot probleem dat de Europese Commissie doorgaans niet betrokken is bij de gezondheidszorg in de lidstaten. Maar beide partijen bekritiseerden de Commissie omdat ze niet hard reageerde op het parlement dat Hongarije buitenspel zette onder het mom van de coronaviruscrisis. ‘Als de Europese Unie zegt dat het een waardengemeenschap is, moet dat hard worden aangepakt’, zei VVD-afgevaardigde Malik Azmani tegen de omroep. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “Je moet hard optreden tegen landen die de crisis misbruiken om de rechtsstaat te doorbreken. Dit was erg passief.”

Sophie in’t Veld, parlementslid voor de D66, is geïrriteerd door de manier waarop lidstaten vechten om beschermende uitrusting, waarbij elk land vooral aan zichzelf denkt. Ze is ook bezorgd dat er binnenkort verschillende apps in de verschillende lidstaten zullen worden uitgebracht, die allemaal de bewegingen van burgers volgen en of ze het virus hebben of niet. “Op dit moment hebben we historische maatregelen nodig. Dit is de grootste crisis in 75 jaar en de Europese Commissie moet echt durven in het diepe springen en niet als een schoothondje aan de lijn van de lidstaten blijven lopen”, zei ze tegen de NOS.

FvD-Europarlementariër Derk Jan Epping vertelde de omroep dat Brussel de omvang van de crisis pas laat besefte. “In februari werd een lading van 55 ton mondmaskers vervoerd van de EU naar China, en even later hadden we het zelf nodig”, zei hij. ‘Nu proberen ze de schade goed te maken door er miljarden naar te gooien.’

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws