Nederlandse autoriteiten ontvangen meer dan 3.000 rapporten over coronavirusgerelateerde discriminatie

[ad_1]

Discriminatiemeldpunten in heel Nederland hebben tot nu toe in totaal ruim drieduizend meldingen van discriminatie in verband met het coronavirus ontvangen. Bij de overgrote meerderheid van de rapporten worden Aziatische mensen of mensen met een Aziatische uitstraling gediscrimineerd, Discriminatie.nl, zei de landelijke vereniging voor antidiscriminatiebureaus in Nederland in een verslag doen van.

“Omdat de eerste Covid-19-infectie in China werd gediagnosticeerd, is dit voor sommigen reden om Chinezen te stigmatiseren en uit te sluiten. Ook niet-Chinezen met een Oost-Aziatische uitstraling worden getroffen”, aldus Discriminatie.nl.

In veel gevallen kwam de discriminatie in de vorm van vijandige behandeling – mensen schreeuwden op straat beledigingen. Een persoon meldde een politieagent die “corona” naar hen schreeuwde en vervolgens lachend wegreed. Een andere vrouw worstelde 30 minuten om geholpen te worden in een winkel waar de medewerkers haar gewoon negeerden. Er waren ook meerdere meldingen van bedreigingen of fysiek geweld, zoals een Chinese student die werd aangevallen in haar flatgebouw nadat ze een groep studenten had gevraagd te stoppen met het zingen van een racistisch lied.

‘De impact van de incidenten is groot. Meerdere verslaggevers hebben aangegeven zich niet meer veilig op straat te voelen’, aldus Discriminatie.nl.

Andere meldingen kwamen van mensen die zich gediscrimineerd voelen door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan of door de handhaving van deze maatregelen. Rapportagepunten voor discriminatie ontvingen meerdere meldingen van etnische profilering – groepen mensen met een donkerdere huid kregen een boete omdat ze zich niet hielden aan sociale afstanden, terwijl groepen blanken worden genegeerd. Een vrouw uit Oost-Europa meldde dat haar huisbaas tegen haar zei dat ze terug moest naar haar eigen land omdat ‘ze een risico vormde vanwege corona’ en dat ze vervolgens de toegang tot haar huis werd geweigerd.

Een aantal mensen met mobiliteitsproblemen meldde dat ze geen toegang tot supermarkten kregen omdat ze vanwege hun rolstoel of krukken de verplichte winkelwagen niet konden gebruiken. Er waren ook meldingen dat kinderen de toegang tot supermarkten werd ontzegd. Een chronisch zieke persoon heeft een discriminatierapport ingediend omdat hun verzorger niet meer kwam. En een dove persoon meldde dat de ondertitels op televisie veel erger zijn sinds de coronaviruscrisis.

[ad_2]

Plaats een reactie