4.3 C
Utrecht
dinsdag, februari 7, 2023

Nederlandse banken weigeren accounts voor cryptocurrency-bedrijven

- Advertisement -


Alle grote Nederlandse banken weigeren ondernemers die actief zijn in de cryptocurrencywereld een zakelijke rekening te laten openen vanwege ’te grote compliance-risico’s’, meldt Sprout na vragen te hebben gesteld bij ABN Amro, ING, Rabobank, Volksbank en Aegon-dochter Knab. Alleen online bank Bunq staat cryptocurrency-bedrijven toe om onder bepaalde voorwaarden rekeningen te openen.

ABN Amro laat bedrijven doorgaans geen zakelijke rekening openen ‘als ze te maken hebben met bitcoin of altcoin’, zei woordvoerder Jeroen van Maarschalkerweerd. “Als bank heb je te maken met verschillende wetten, zoals de wet op de melding van ongebruikelijke transacties en de wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Cryptocurrencies bevinden zich in een ongereglementeerde markt, waardoor we geen of onvoldoende toezicht op de kasstromen. “

ING is “zeer voorzichtig” met betrekking tot bedrijven in de cryptocurrency-markt, zei een woordvoerder. Hij wees ook op de wetten die banken ertoe verplichten cliëntenonderzoek te doen. “Dit betekent ook dat klanten worden ondervraagd over de transacties en de doelstellingen en achtergrond daarvan. Door de integriteitsrisico’s die aan cryptocurrencies zijn verbonden, voert ING uitgebreider klantonderzoek uit en stelt het vragen aan klanten.” Regelgevers vragen banken ook om aandacht te besteden aan de risico’s van cryptocurrencies, voegde de woordvoerder toe. “Bovendien ziet de regering dit probleem en werkt ze aan wetgeving voor cryptocurrencies om de risico’s van witwassen en terrorismefinanciering te beperken.”

Rabobank stelt dat klanten voor eigen rekening en risico met bitcoins kunnen handelen. Maar voegt eraan toe: “Bitcoins worden beschouwd als risicovolle producten. Klanten die handelen in producten met een hoog risico kunnen een hoger risicoprofiel hebben. Het is denkbaar dat bedrijven die met cryptocurrencies te maken hebben, als te riskant worden beschouwd en daarom niet als klant kunnen worden geaccepteerd. ” De bank voegt eraan toe dat er geen centrale uitgevende instelling is achter cryptocurrency. “Eigendom en waardeoverdracht zijn volledig anoniem en ontkomen aan toezicht door derden, zoals een overheid. Dat betekent dat cryptocurrency niet voldoet aan de hoogste eisen van de Rabobank.”

Volksbank, de voormalige SNS, staat niet toe dat cryptocurrency-bedrijven zakelijke accounts openen. “Gezien de aanzienlijke integriteitsrisico’s die verbonden zijn aan virtuele valuta’s, is het voor klanten die er structureel actief in zijn niet mogelijk om bij ons een rekening te openen”, zei de bank tegen Sprout. “Virtuele valuta zijn niet gereguleerd en hebben een hoge mate van anonimiteit. In de praktijk blijkt dat de transacties niet of nauwelijks herleidbaar zijn tot fysieke personen.”

Knab weigert ‘in principe’ ondernemers in cryptocurrency en dat is eerder gebeurd, zei een woordvoerder tegen Sprout. De bank verwijst naar haar acceptatiecriteria, waarbij alternatieve betaalinstrumenten zoals cryptocurrency en prepaidkaarten worden verboden, evenals diensten of producten die anonimiteit bevorderen. Consultants of trainers op het gebied van cryptocurrency kunnen echter wel een account openen bij Knab. De bank werkt aan haar cryptocurrency-beleid. “Omdat we ons realiseren dat dit een belangrijke ontwikkeling in de markt is, willen we als Knab kijken hoe we dit kunnen faciliteren.”

Bunq is de enige bank die vooraf geen cryptocurrency-bedrijven weigert. “We stellen wel aanvullende vragen en er moet een duidelijk beeld zijn waar de geldstromen vandaan komen. We zijn hier wettelijk toe verplicht, heel nieuwsgierig, want we zijn een bank en geen opsporingsdienst”, aldus oprichter Ali Niknam tegen Sprout . “De cryptomarkt ontwikkelt zich snel en we updaten ons beleid continu, de situatie kan in drie maanden totaal anders zijn. Dat betekent niet per se dat het beleid strikter wordt, nieuwe verplichtingen voor uitwisselingen maken ons werk bijvoorbeeld wat makkelijker . “

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws