Nederlandse bloedbank gaat miljoen mensen testen op coronavirus


Sanquin bestelde een miljoen nieuwe testkits om te testen op coronavirusantistoffen in bloed- en plasmadonoren, zo meldde de Nederlandse bloedbank dinsdag na een werkbezoek van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en coronavirusgezant Feike Sijbesma. De tests van het Chinese bedrijf Wantai zijn besteld door Sanquin, betaald door het Ministerie van Volksgezondheid en zijn direct beschikbaar, bevestigde een woordvoerder van Sanquin aan Nu.nl-rapporten.

Sanquin werkt momenteel samen met gezondheidsinstituut RIVM om de verspreiding van het coronavirus en de immuniteit van de Nederlandse bevolking ertegen te onderzoeken. Vorige maand heeft de bloedbank de voorlopige resultaten van het eerste onderzoek onder 7.500 donoren bekend gemaakt. Hieruit bleek dat 3 procent van de Nederlandse bevolking antistoffen had tegen Covid-19, wat betekent dat ze besmet waren met het coronavirus.

De eerste helft van het onderzoek van Snaquin toonde aan dat de Wantai-tests goede resultaten opleverden, aldus de organisatie. Deze tests zijn extra handig omdat ze drie verschillende antilichamen kunnen detecteren.

Sanquin herhaalt de antistoftesten op bloed- en plasmadonoren regelmatig om de verspreiding van het coronavirus en de immuniteit ertegen in Nederland te volgen. Volgende week worden 7.500 donoren getest, zei de woordvoerder tegen NU.nl. Sanquin kan het aantal antilichaamtests indien nodig opschalen naar 10.000 tests per dag, zei hij.

‘Dit is een herhalingsonderzoek. Er zijn geen sluitende afspraken over hoe lang het duurt. Voorlopig blijven we doorgaan tot het niet meer nodig is’, aldus de woordvoerder. De 1 miljoen nieuwe tests stellen de organisatie in staat om “maanden vooruit” te testen, zei hij.Spring naar toolbar